Nyheter

POLEN: NFM gruppens fabrikk i Polen produserer de nye kampvestene til Forsvaret.

Forsvarets kampvester er på lager: – Vi forbereder en utrulling

Leveransen av det nye kampvestsystemet ble forsinket i 2023. Nå bekrefter Forsvarsdepartementet og NFM Group at de nye kampvestene (M22) er på Forsvarets lagre. 

Publisert Sist oppdatert

Kampvestsystemet (M22) skal erstatte dagens kampvester og bæresystemer i Forsvaret. Det er det det privateide norske selskapet NFM Group som siden 2020 har jobbet med å utvikle det nye systemet. 

– Nå er systemene på lagrene, og skal vel begynne å komme ut til soldatene i løpet av de neste månedene. Det blir bra.

Det sier konsernsjefen i NFM Group, Walter Øverland, til Forsvarets forum under et besøk av forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). 

Gram bekrefter at de forbereder en utrulling av kampvestsystemet. 

– Vi forbereder en utrulling nå, så det vil ikke gå lang tid. Vi jobber med å få inn volum på de ulike delene på soldatutrustningen. Dette vil man merke godt i neste år.

På spørsmål om hvem som får de nye vestene først, svarer Gram at departementet skal komme tilbake til det.

Peker på krigen i Ukraina

Fredag forrige uke var Gram hos NFM gruppens hovedkvarter i Ski. Han sier at de diskuterte mulighetene til å utvikle mer utstyr. Han peker også på krigen i Ukraina. 

– Forsvaret skal vokse fremover. Vi har behov for mer utstyr, både til eget forsvar og for å hjelpe Ukraina. Det var interessant å diskutere mulighetene med NFM, sier Gram. 

– Det handler om soldatbeskyttelse. Med krig som raser i Europa ser vi hvor viktig det er at vi klarer å utstyre soldatene våre, som vi også sender til de mest krevende situasjonene om nødvendig. Da må vi utstyre og beskytte dem så godt som mulig.

HOVEDKVARTER: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) utenfor NFM gruppens hovedkvarter i Ski.

Mangel på råvarer

De nye kampvestene skulle etter planen leveres til Forsvaret i løpet av 2023, men ble forsinket. Forsvarsmateriell (FMA) uttalte da at leveransen av systemet var i sluttfasen, og at den planlagte utleveringen til Forsvaret var i tredje kvartal 2024. 

Konsernsjef Øverland sier nå at NFM er klar til å ta imot tilbakemeldinger når systemet tas i bruk av norske soldater. 

– Tanken er at det skal være et levende system som utvikler seg i takt med produktets levetid. Det er viktig å komme i gang med å bruke dem og samle erfaringer, slik at vi kan gjøre nødvendige justeringer og forbedringer underveis, sier Øverland. 

Underselskapet Equipnor er med i samarbeidet om å utvikle vesten. Operations Manager Martin Brinkmann sier at det det har vært en utfordring med tilgang på råvarer, som tekstil og ballistikk. Det skyldes at flere land i Europa ruster opp samtidig, forklarer han.

– Det hjelper ikke at NFM har produksjonskapasitet hvis vi ikke får råvarene inn. Det gjelder også for de andre, sier Brinkmann.

SYSTEM: Den nye kampvesten skal kunne konfigureres etter soldatens behov.

Tilpasset kvinner

M22 beskrives som et modulært kampvestsystem. Det betyr at brukeren har mulighet til å konfigurere vesten etter behov. Systemet erstatter dagens ballistisk vest (M07) og stridsvest (M10). 

Soldaten kan altså bygge på med blant annet ballistiske plater, etter hvor mye beskyttelse man ønsker, sier Brinkmann i Equipnor. 

– Man kan for eksempel bygge vesten smidigere. Flere av soldatene i Afghanistan og Irak ønsket lette løsninger, som ikke tok for mye plass på kroppen. I Ukraina ser man derimot mye artilleriild og fragmenter, og da blir mer beskyttelse viktig.

Den nåværende kampvesten til Forsvaret er lik for begge kjønn. For enkelte soldater har det imidlertid vært en utforming at vestene ikke er tilpasset ulike kroppsfasonger. Det ønsker NFM å gjøre noe med.

– Vi har egne plater for kvinner. Vi kaller dem hexaplater. På fronten er den mer tilpasset kvinnelig autonomi, sier Brinkmann. 



Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS