Nyheter

VAKTHOLD: En norsk soldat holder vakt ved et F-35 jagerfly. Soldaten har på seg Forsvarets ballistiske vest.

Ukraina-donasjon kan svekke norske vaktsoldaters sikkerhet

Donasjon av ballistiske vester til Ukraina og forsinkelser med Forsvarets nye kampvestsystem, gjør at norske vaktsoldater kan måtte løse oppdrag uten tilstrekkelig beskyttelse.

Publisert

– Vi donerer vester med ballistisk beskyttelse til Ukraina. Det er tatt en vurdering på at det er viktigere at de får disse vestene enn at vi får dem. Når vi da i tillegg får forsinkelse i leveranse av nye vester, så får vi et gap,  sa tidligere assisterende stabssjef i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) Eivind Sørdal da Forsvarets forum snakket med ham tidligere i år.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norske vaktsoldater bruker i hovedsak to typer vester. Det er stikkvest og ballistisk vest. Stikkvest skal beskytte mot kniv og skarpe gjenstander og ballistisk vest skal beskytte mot prosjektiler og fragmenter. Etter planen skulle Forsvaret få det nye kampvestsystemet i løpet av 2023, deriblant nye stikkvester og ballistiske vester. 

Les også: De første F-16 flyene er overlevert til Romania

Prosjektet er forsinket og norske soldater vil kanskje ikke kunne ta i bruk de nye vestene før andre kvartal i 2024. I tillegg til at leveransen av nye vester er forsinket, donerer Norge ballistiske vester til Ukraina. Det skaper utfordringer.

Det nye kampvesten skal dekke Forsvarets behov for et helhetlig kampvestsystem som skal erstatte dagens kampvest og bæresystemer: ballistisk vest (M07) og stridsvest (M10).

Ifølge Sørdal er det primært stikkvester som brukes til vakthold. Det er mangel på stikkvester, noe som igjen har ført til at enkelte har fått utlevert den tyngre ballistiske vesten i stedet. På grunn av donasjonene til Ukraina av ballistiske vester er de også blitt mangelvare.

Det betyr at nye soldater som kommer inn til tjeneste der man i dag opererer med beskyttelsesvester, kan risikere å måtte løse oppdrag der de ideelt sett skulle hatt enten stikkvest eller ballistisk vest, ikke vil få dette utlevert.

Les også: 100 vernepliktige slipper førstegangstjeneste

Ifølge Sørdal er situasjonen ikke ideell.

– Vi har vurdert at det er bedre at de brukes i Ukraina enn at de blir liggende her, og så er det klart at når noe er forsinket, så blir det en tidsforskyvning som ikke var det vi hadde ønsket, men det er konsekvensen, sier han.

Han forteller at Garden er prioritert når det kommer til stikkvester og operative avdelinger som driver med internasjonal innsats eller internasjonale operasjoner, samt grensevakten er prioritert for ballistiske vester.

– De operative avdelingene som driver trening og øving i Norge og som ikke er tenkt å reise ut eller dra til grensa, de er prioritert lavere i denne overgangsperioden, sier han.

Powered by Labrador CMS