Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.
Annonse
Navn: Eirik Johan Kristoffersen
Alder: 52
Yrke: Forsvarssjef
Sted: Oslo
Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?
– På hverdagene oftest 04:50, da har jeg 40 minutter å våkne på før jeg trener 05:30. Jeg er egentlig et B-menneske, men mer enn 30 år i Forsvaret har tvunget meg over i det jeg vil kalle en unaturlig rytme i ukedagene. Tar det igjen i helgene.
Hva er det første du gjør?
– Sjekker nyheter på NRK, VG og Forsvarets Forum sine nettsider. Deretter yr.no for å finne ut hva jeg skal ha på meg på løpeturen.
Når starter arbeidet?
– Første møtet er 07:30, men som forsvarssjef hverken slutter eller starter arbeidet. Sånn er det bare.
Pensko eller feltstøvler?
– Uten tvil feltstøvler. Vi har innført arbeidsuniform fast på mandager i forsvarsstaben. Vi skal minne oss på hva yrket vårt egentlig dreier seg om, nemlig folk som løser oppdrag hver dag på land, til sjøs, i luften, i alle domener.
– Da jeg tiltrådte som forsvarssjef fikk jeg faktisk betennelse i en tå etter å ha gått i lave sko i noen uker, men nå har kroppen vent seg litt til akkurat det. Jeg bruker enhver unnskyldning og anledning til å ta på meg feltstøvler.
Pumpe jern eller løpe maraton?
– Det spørsmålet er enkelt; løpe maraton. Frisk luft, bevegelse fremover, gode samtaler med treningspartnere – opplevelsen med å pumpe jern er ikke i nærheten av løpeturer.
Beste triks for velferd på øvelse?
– Jeg har alltid hatt stor glede av å løse oppdrag. Hvis sambandet også virker, da er det velferd. Uten samband blir alt så mye vanskeligere. Den beste velferden for meg er god og meningsfull tjeneste, da kan jeg holde ut alt av ubehag som måtte komme.
Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?
– Kulturkræsj er ikke et ord jeg bruker, vi har alle forskjellige referanser og bakgrunn. Jeg har vært heldig å få oppleve øvelser og operasjoner over hele verden med mange nasjonaliteter. Forskjellige perspektiv er alltid lærerikt.
– Et eksempel fra Afghanistan synes jeg er beskrivende for at vi nordmenn ofte glemmer viktigheten av å bygge relasjoner. I 2005 opererte jeg og en styrke fra FSK sammen med en fransk styrke i Afghanistan. Dagen før vi skulle ut på en ganske stor operasjon i Zabul provins hadde vi nordmenn brukt timevis på å forberede modellbord for å gå gjennom operasjonen med våre franske kolleger.
– De kom bort, vi gikk gjennom planene på modellbordet og forventet vel egentlig å koordinere og diskutere i detalj etterpå. Isteden sa min franske kollega at det var et fint modellbord vi hadde laget, men nå var det tid for middag. Vi kunne heller snakke sammen over et godt måltid, sove på saken og bestemme nøyaktig hva vi skulle gjøre når vi våknet neste morgen.
– Jeg har ofte opplevd at vi nordmenn er vel ivrige etter å følge planprosesser og vår militære lærebok, fremfor å ta oss tid til å snakke sammen. Vi spiste en nydelig «casserolle» langt ute i felt og senere har jeg holdt kontakten med min franske kollega fra 2005.
Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?
– Den russiske forsvarssjefen general Gerasimov. Det hadde garantert blitt mange interessante samtaler over en god, norsk FR. Alternativt og kanskje mer realistisk så er det aldri feil å dele en FR med yngste sønnen min på rypejakt i nordnorske fjell.
Smartklokke – yay or nay?
– Nay. Jeg er stor tilhenger av teknologi som bedrer forsvarsevnen, ser ikke at en smartklokke gjør det. I tillegg hadde en smartklokke garantert utsatt meg for å begå sikkerhetsbrudd når jeg går inn og ut av rom der det ikke er lov å medbringe elektronikk.
Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
– Russland. Russland er og forblir den dimensjonerende utfordringen for Forsvaret også i årene fremover. Derfor er det så viktig at vi har norske soldater, fly og fartøyer på grensen mot Russland. Da kan vi ha en profesjonell dialog med våre russiske naboer og unngå misforståelser.