PRIDE: I juni deltok forsvarssjef general Eirik Kristoffersen i Pride-paraden. Ikke alle tilbakemeldingene i etterkant har vært like positive.Foto: Mads Suhr Pettersen/Forsvaret
Forsvarssjefen ut mot netthets: Fikk selv reaksjoner på Pride-deltakelse
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har mottatt negative tilbakemeldinger etter at han deltok i Pride-paraden. Han planlegger likevel å stille opp igjen neste år.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I juni stilte general Eirik Kristoffersen opp i Pride-paraden i Oslo - som den første norske forsvarssjefen noensinne. I ettertid har han mottatt flere negative tilbakemeldinger.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
– Jeg vil ikke gå så langt som å si at jeg har mottatt hets direkte etter å ha deltatt i pride. Tvert imot har jeg opplevd utrolig mange gode tilbakemeldinger på min deltagelse, skriver Kristoffersen til Forsvarets forum.
Likevel forteller han om flere negative meldinger, både i form av direkte henvendelser og på sosiale medier.
– Jeg har opplevd enkelte negative kommentarer i sosiale medier som er åpent for alle å lese. Jeg har også mottatt direkte meldinger om uenighet, både muntlig og skriftlig. Direkte tilbakemeldinger til meg personlig setter jeg pris på fordi da er det mulig å svare uten at jeg risikerer å henge ut kritikere, fordi det ønsker jeg ikke, skriver forsvarssjefen.
Han gir uttrykk for at problemet er ikke uenighet og at han ønsker debatt velkommen. Kristoffersen reagerer likevel på formen på enkelte av tilbakemeldingene han har fått.
– Jeg har forståelse for at ikke alle er enige i at jeg stiller i pride, men det er en grense for hvordan kritikk og uenighet skal uttrykkes. Når det blir personangrep og nedvurdering av integritet så er det ikke greit.
Kristoffersen påpeker at netthets ikke en utfordring for ham personlig, men det kan i ytterste konsekvens utgjøre en trussel mot demokratiet.
– Jeg har vært med på situasjoner som er mye verre enn negative innlegg på sosiale medier. Utfordringen er spesielt for mer sårbare grupper og enkeltmennesker. Våre veteraner fra andre verdenskrig minner oss stadig på at vi ikke må ta fred, frihet og demokrati for gitt. Netthets mot engasjerte mennesker er et angrep på frihet og det demokratiet vi er så stolt av, ifølge Kristoffersen.
– Uenighet er viktig for å finne gode løsninger gjennom dialog. Dialog er viktig, hets er ikke dialog. Hets og personangrep undergraver derfor vår frihet og i verste fall et demokrati som er avhengig av et mangfold av meninger.
Var forberedt på negative reaksjoner
Kristoffersen deltok i paraden 26. juni i år sammen med sjef for Forsvarsstaben, Elisabeth Natvig, og forsvarssjefens kommunikasjonssjef Eystein Kvarving. I forkant var han forberedt på at det kunne komme negative reaksjoner.
– Ja, det tenker jeg at kommer til å dukke opp. Heldigvis lever vi et fritt land, hvor folk kan mene det de vil. Men jeg står fullt ut for mine meninger, sa Kristoffersen noen dager før Pride-paraden.
Til tross for enkelte negative tilbakemeldinger planlegger Kristoffersen å delta på nytt i 2022.
– Jeg deltok i Pride fordi det var viktig for meg. Deltagelse i pride fra Forsvaret sin side vil være helt frivillig. Det er opp til den enkelte i Forsvaret å delta i arrangement, eller å la være. Jeg gleder meg allerede til neste års arrangement og satser på å delta igjen.