Nyheter

PENSJONISTER: Flere högvaktenhester går av med pensjon ved Livargarden kavallerikaserne i Stockholm.

Generasjonsskifte i Sveriges militære stall

Mange svenske militærhester går i disse dager av med pensjon. Det svenske forsvaret jobber med å få inn erstattere, og regner med å være tilbake på nivå om cirka tre år.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens kavaleristene i Norge bygger opp forventningene til om de skal «sitte opp» på sørkoreanernes Panther eller tyskernes Leopard, foregår det nå en nesten like storstilt anskaffelse av arbeidshester i Sverige.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Svenskene mangler nemlig hester til Livgardets Kavallerikasern i Stockholm og må skaffe flere. Årsaken er at pensjonisttilværelsen venter for mange av dagens hester.

I god trav

– Med alle tiltakene vi nå har satt i verk, håper vi å være oppe på et normalt nivå innen cirka tre år. Men det er en prosess og mange aspekter må jobbe for å oppnå høy kvalitet og høy sikkerhet med de nye hestene, sier Petri Nylander, sjef for Kavalleriavdelningen på Livgarden i en pressemelding fra Försvarsmakten.

Les mer: Hest skadet etter overflyvning av jagerfly

Mangelen får konsekvenser for den kommende vaktparaden, som skal gjennomføres i slutten av april. Paraden inneholder til vanlig et mannskap på 52 ryttere til hest, mens den denne gangen vil være redusert med omtrent ti hester. I tillegg vil det ikke være like mange instrumenter. For de nye hestene som kommer, kan foreløpig se langt etter smil og jubel fra tilskuere på staselige parader.

Ungfoler

De må – som alle andre – først gjennom det som virker som rekruttskolen. En «grunnutdanning for videre opplæring» som svenskene kaller det. Hva det innebærer, er ikke beskrevet i detalj, men det vil forhåpentligvis gi hestene de militære verdier som kreves for å trave rundt i Stockholms gater.

Det opplyses videre at Föreningen og Försvarsmakten har bestemt at det også skal kjøpes inn flere hester enn tidligere over en femårsperiode.

Som følge av dette har de utviklet en strategi, som er et arrangementet kalt Visningsdagene, der hesteeiere kan vise frem hestene sine for salg. I tillegg arrangerer de Opsjonsprogrammet, som skal sikre tilgang på passende svenskfødte hester, og i avlstadiet innlede et samarbeid med hesteoppdrettere og tilby en årlig premie.

– Vi er helt enige med Forsvaret om disse tiltakene. En økning i hestebestanden vil gi større fleksibilitet, sier Hans Eriksson, konstituert generalsekretær, Foreningen for ridende høyvakt i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS