Nyheter
Hest skadet etter overflyvning av jagerfly
Turid Buvik fikk utbetalt mer enn 100.000 kroner i erstatning fra Forsvaret, men ser ingen annen utvei enn at hesten må avlives.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Mandag 24. august står Turid Buviks dressurhest Sandina Gold ute i stallens luftegård. Buviks stall ligger i Leinstrand, rett utenfor Trondheim og på andre siden av fjorden fra Forsvarets flystasjon på Ørlandet.
Rundt klokken 13:35 flyr det et jagerfly over luftegården til stallen. Jagerflyet skal i følget Buvik ha fløyet unormalt lavt, og skal ha passert to ganger.
– Jeg satt på hjemmekontor i huset mitt, som er ved siden av stallen. Plutselig ser jeg en jager som flyr kjempelavt over området hvor hestene mine står ute, sier Turid Buvik.
Hesten Sandina skal ha blitt skremt av den lave overflyvningen, og bykset til. Som følger av bykset fikk dressurhesten skader på hele åtte ledd.
Hestene ved stallen skal ifølge Buvik være godt vant til støy fra både biler, helikoptre og fly. Stallen hennes ligger nemlig et rett under innflyvningen til ambulansehelikoptrene, og hestene står rett ved den trafikkerte Bynesveien.
– Vi er på en «long final» til Ørlandet. Hestene er vant til jagerfly, og det er stadig vekk flere store øvelser her. Men den overflyvningen der var rett og slett alt for lav, sier Buvik.
Skader i syv ledd
– Sandina ble skikkelig skremt og kastet seg rundt. Hun haltet umiddelbart etterpå og bevegde seg ikke normalt. Da jeg sjekket henne, var hun fortsatt såpass stiv i bevegelser at jeg bestilte umiddelbart en fagutdannet equiterapeut, skriver Buvik i hendelsesrapporten, forteller Buvik.
Equiterapauten, som både er utdannet fysioterapaut og kiropraktor for hest, kunne fortelle at Sandina var helt utenom det normale og anbefalte Buvik å ta kontakt med en veterinær.
Veterinæren foretok en undersøkelse av hesten 7. september 2020, og konstaterte at Sandina hadde skader på åtte ledd, fordelt på tre bein. Alle leddene trengte behandling og påfølgende opptrening i fire uker. Skaden var så omfattende at behandlingen måtte deles i to runder. En kontroll 28. september viste at hesten fortsatt måtte ha behandling i fire av syv ledd.
– Hun er 13 år når dette skjer, og hun har aldri vært skadet tidligere. Samme morgen som overflyvningen hadde veterinæren min vært her og vaksinert alle hestene mine. Hun hadde sett at alle var friske og raske, sier Buvik.
Må avlives
Frem til jul har har Sandina stått i en sykepaddock, som er så liten at hesten ikke skal kunne oppnå stor fart ved bevegelse. Skadene i leddene har blitt noe bedre, men som følger av det som skjedde de har Sandina også skadet et ligament i den ene foten.
Ligamenter er det samme som leddbånd, og fungerer som bindevevet mellom knokler og muskulatur. Når man strekker dette, enten man er en hest eller et menneske, kan det ta det lang tid før det blir bra igjen.
– Det er en hest som har mistet livskvaliteten. Hun har det ikke bra, sturer og har slitt med å spise, sier Buvik.
Til vanlig springer Sandina tre til fire ganger om dagen flere runder i galopp ute i den store luftegården sin. Hun er livlig og energisk, men selv nå i våres har hun kun gjort to-tre korte forsøk på å galoppere, forteller Buvik.
– Sandina må gå på spesialsko for å ikke halte. Med vanlige sko så er hun fortsatt halt. Om hun blir bra igjen er svært usikkert, og det har uansett tatt utrolig lang tid. Hun er en hest som mister livskvaliteten om hun ikke blir brukt, og jeg er hele tiden redd for at hun skal få en uheldig vridning som gjør det verre igjen fordi hun er en ganske våken hest som kan skvette til.
Buvik forteller at med de skadene Sandina har nå, har hun ikke annet valg enn å avlive henne.
– Hun kan ikke gå som hun er nå en vinter til, men dette er selvsagt en avgjørelse jeg tar i samråd med Sanidinas veterinær.
– Jeg kan ikke gi henne bort heller. Det er ikke en kosehest som man kan ha for å ri litt på tur. Det er for mye fres og bevegelse i henne til at en gjennomsnittsperson klarer å håndtere henne, og risikoen for forverring av skaden fordi hun er såpass våken og reaktiv er stor når håndtert av ukyndige.
En dressurhest er på sitt absolutt beste mellom 12 -17 år da det tar tid å utvikle styrke og ferdigheter for høyere nivåer.
– Skulle Sandina bli mirakuløst bra igjen i morgen, så hadde det likevel tatt over ett år å få henne like god som hun var før skade oppsto, forteller Buvik.
Fikk erstatning
For at Buvik i det hele tatt skulle få erstatning for skadene på hesten, var hun nødt til å merke Sandina som ikke lenger konkurransedyktig.
Forsvaret har betalt erstatning på over 100.000 kroner til Buvik, noe som tilsvarer rundt halvparten av det hesten er verdt. Før Sandina ble skadet, var hun verdivurdert til 250.000 kroner.
Buvik meldte fra til Forsvaret at man kunne igangsette erstatningsvurdering rett før jul. Forsvaret meldte fra til Buvik at erstatningspengene ville komme i april, men de kom ikke før juli.
Buvik mener lang og uforutsigbar erstatningsprosess er problematisk siden hun da ikke har mulighet til å skaffe seg en ny hest før til neste vår.
– Man kjøper ikke hester sent på sommeren, eller vinteren. Og jeg kjøper hester av en viss kvalitet, og ikke hvilken som helst hest.
Talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) Elisabeth Q. Eikeland opplyser til Forsvarets forum at Forsvaret tilstreber å unngå unødvendige belastninger på dyr.
– I områder med for eksempel reinbeitedistrikt, minkfarmer og tett jordbrukskonsentrat tilstreber Forsvaret å unngå disse områdene. Allikevel hender det at dyr blir skremt og i dette tilfellet skjer skader.
– Lavtflyvning er et helt nødvendig flymønster å øve og trene på for at ferdigheter og beredskap skal opprettholdes, sier Eikeland.
Forsvarets forum har spurt FOH om hvilken høyde flyet hadde da det passerte gården til Buvik.
Eikeland forteller at FOH ikke lenger besitter informasjon om dette. Hun sier at alle sikkerhetsbestemmelser ble fulgt til punkt og prikke.
Sandina Gold en dansk varmblods, og er halvsøsteren til fireårig norgesmester i dressur Mr. Gold. Buvik er selv dressurrytter i klassen Prix St. George.