Nyheter
System for nødvarsling på mobil testes denne uken
Det nye systemet skal gjøre det mulig å sende varsel til om fare ut til befolkningens mobiltelefoner, i løpet av sekunder, melder regjeringen i en pressemelding
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Tjenesten testes denne uken i et begrenset område, skriver regjeringen
i en pressemelding.
Nødvarsel på mobilen er et supplement til Sivilforsvarets
sireneanlegg og politiets etablerte varslingsrutiner, skriver regjeringen.
Om man befinner deg i et område hvor det oppstår akutt fare eller en farlig situasjon, kan politiet sende et varsel ut om hva som skjer og hva man bør gjøre for å beskytte deg selv.
– Det har vært svært viktig å få systemet raskt på plass i en sikkerhetspolitisk krevende situasjon. Den nye muligheten styrker egenberedskapen og er et betydelig løft for samfunnssikkerheten. Jeg vil berømme DSB, politiet og alle andre som har vært involvert i prosjektet for å bidra dette, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Les også: Mobilen kan være en dødsfelle på slagmarken
Flere norske mobiloperatører som Ice, Telenor og Telia har gjort en stor innsats på kort tid, for å få alt teknisk på plass i sine mobilnett.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Politidirektoratet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet er ansvarlige for den nødvendige testingen før systemet skal tas aktivt i bruk. Systemet skal fra denne uken av testes i begrensede områder. I følge en pressemelding på DSBs egne nettsider, gjenstår det enda å utføre en rekke informasjonsaktiviteter knyttet til varslingssystemet. På denne måten kan befolkningen bli kjent med hva befolkningsvarslingen er, og hvordan den blir å fungere i praksis.
Det neste steget er å få plass at politiet kan sende ut nødvarsel lokalt og regionalt. Dette skal være på plass i løpet av 1. halvår 2023.
Les også: Digital masseovervåking - eller digitalt grenseforsvar?