Nyheter
Mobilen kan være en dødsfelle på slagmarken
Professor ved Cyberingeniørskolen mener mobilbruk kan være årsaken til rakettangrepet der 89 russiske soldater ble drept.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Uautorisert bruk av mobiltelefoner blant russiske soldater skal være årsaken til Ukrainas rakettangrep på et skolebygg som ble jevnet med jorden i Makiivka i Donetsk, ifølge Russland. 89 soldater skal ha blitt drept i angrepet som fant sted nyttårsnatten.
– Det er allerede åpenbart at hovedårsaken for det som skjedde, var at mobiltelefoner ble skrudd på og brukt i stor skala, til tross for et forbud mot slik bruk i soner innenfor rekkevidden av fiendens våpen, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet.
Les også: Anbefaler bruksforbud etter 20 år med branner
Det er svært sjelden at russiske myndigheter går ut med høye tapstall i egne rekker. Ikke siden invasjonen startet 24. februar i fjor har Russland innrømmet lignende tap. Fra ukrainske hold skal tapstallet være langt høyere, nesten opp mot 400, uten at det er bekreftet av andre kilder.
Troverdig årsak
Mass Soldal Lund er professor ved Cyberingeniørskolen og syns russernes forklaring er troverdig og mener bruk av mobiltelefon kan være årsaken til angrepet, uten at han kan fastslå at det faktisk er tilfellet.
Lund peker på tre ulike måter de russiske soldatenes posisjon kan ha blitt avslørt:
Ved å fange opp stråling fra telefonene og for eksempel sett en ansamling på et område. Dette vil være en form for elektronisk krigføring og må skje relativt lokalt.
Ved å hente etterretning fra apper som rapporterer posisjon, slik som ulike sosiale medier kan gjøre.
Ved å hente ut data fra teleoperatører, som har oversikt over trafikken på ulike mobilmaster. Her kan man tenke seg både datainnbrudd og cyberoperasjoner mot teleoperatøren eller en innside-jobb.
– Dette er selvsagt spekulasjoner, men jeg tror alle tre metodene vil være mulig, og derfor er forklaringen om at soldatene ble lokalisert etter sivil mobilbruk troverdig, sier Lund til Forsvarets forum.
– Jeg vil absolutt si at dette er en eksempel på hvorfor også det norske Forsvaret trenger å ha retningslinjer, og i noen sammenhenger restriksjoner på mobilbruk. Det har vi vel, men det vil alltid være et spørsmål hvor strenge man bør være og hvor strengt det blir håndhevet, legger han til.
Representerer sårbarhet
Kommunikasjonssjef i Hæren, Erling Nervik, forklarer at bruk av mobiltelefoner, uavhengig om det er tjenestetelefon eller privat, er av stor betydning på et moderne stridsfelt. Han mener angrepet på de russiske soldatene ikke er et særegent tilfelle og derfor poengterer den potensielle sårbarheten en mobiltelefon innebærer.
Samtidig sier Nervik at tilgangen på privat telefon er viktig av mange årsaker i dagliglivet og peker på betjening av mail, nettbank og andre tilsvarende tjenester. Derfor vil rutiene for Forsvaret være forskjellig avhengig av om det er hverdag, øvelse, operasjoner nasjonalt eller internasjonalt, eller krig.
– Generelt betyr dette at det gis tilgang til private mobiltelefoner i hverdagen, mens det i prinsippet ikke anvendes mobiltelefoner under øvelser og operasjoner. Unntak fra dette kan eksempelvis være at noen utvalgte i avdelingene har tilgang på mobiltelefoner av rent sikkerhetsmessige årsaker. Disse kan både være påskrudd, eller de kan være avskrudd inntil behovet oppstår, sier han.
– Selv om rutinene er der, hvor godt praktiseres de?
– Det er viktig at vi følger de prosedyrer vi har, og jeg har ikke noe grunnlag for å si at de ikke praktiseres slik de er beskrevet, sier Nervik.
– Vi trener og øver for å forberede oss på krig, og prosedyrer for mobiltelefonbruk er en naturlig del av det å redusere risiko for både styrke og oppdrag, uavhengig av avdeling og hvor lenge du har tjenestegjort. De prosedyrene vi har er laget fordi vi vet hvilken sårbarhet som mobiltelefoner representerer og bruken reguleres deretter, legger han til.