Nyheter
Styrkesjef i Irak: – Det tar nok noen dager før jeg senker skuldrene
Even Dalen og rundt 30 norske soldater fra Panserbataljonen har sørget for sikkerheten for allierte soldater i Irak.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det tar nok noen dager før jeg får senket skuldrene. Jeg er fortsatt litt var på høye lyder, sier rittmester Even Dalen (28) til Forsvarets forum.
Han får klapp på skulderen av medsoldatene som han har vært sjef for det siste halvåret. «Bra jobba, Even».
Denne uka fikk han og resten av det norske bidraget i Operation Inherent Resolve det synlige beviset for tjenesten, Forsvarets innsatsmedalje for Irak.
Den fikk soldatene for innsatsen for å beskytte de allierte styrkene ved Ain al Assad-basen.
– Vi har operert som en hurtig reaksjonsstyrke på en base med rundt 2500 mennesker. Vårt oppdrag har vært å beskytte personell og materiell, sier Dalen
Droneangrep på basen
Dalen forteller at angrepene mot basen har kommet i rykk og napp, det har vært perioder som har vært stille før situasjonen igjen har blitt mer anspent.
Forsvarets forum har tidligere intervjuet Dalen mens oppdraget pågikk i Irak. Da fortalte han om droneangrep på Ain al-Asad-basen.
– Angrepene med droner har i stor grad blitt gjennomført av shia-militser. Det er ikke ved små droner, men store droner med et vingespenn på flere meter der eksplosiver er festet til maskinen.
– Heldigvis har vi hatt et godt luftvern, sier Dalen som viser til at de nå er avløst av styrker fra Telemark bataljon.
Les også: Hjemvendte Irak-soldater om rakettangrepet: – Det var surrealistisk
En anerkjennelse av innsatsen
Nå skal rittmesteren fra Panserbataljonen bruke noen dager på å finne roen i Norge, så går turen til Gran Canaria med samboeren.
– Det er godt å være hjemme. Dette er en anerkjennelse av innsatsen vi har lagt ned de siste månedene under et oppdrag som jeg mener har vært meningsfullt. Vi har bidratt til å beskytte basen slik at oppdraget om å støtte irakiske styrker til beskytte landet sitt kan gjennomføres, sier Dalen.
– Jeg er stolt over å ha vært sjef for en så flott gjeng som har vokst enormt under oppdraget, sier Dalen.
Kaptein og lege
En av de andre som vendte tilbake til Norge etter oppdraget i Irak er Peder Engelsen (30). Han er utdannet som lege ved Universitetet i Oslo. Engelsen var vernepliktig akademiker i 2018 til våren 2019, og ble vervet til den norske Nato-styrken i Litauen høsten samme år.
– Det er jo noen likheter mellom oppdragene med tanke samvirke med koalisjonspartnere. Det er veldig mye sand i både Irak og Litauen, sier Engelsen med et smil.
–Begge deployeringene handler om å vise tilstedeværelse sammen med koalisjonspartnere.
Skal lade «batteriene»
Engelsen, som har vært lege for det norske styrkebidraget «Norwegian Security Force 3», forteller at det ikke har vært behov for å behandle stridsrelaterte skader blant norske soldater under kontingenten.
– Vi har imidlertid et feltsykehus inne på basen der det er flere som har fått behandling for alvorlige skader. I løpet av oppdraget har vi også fått trent på medisinsk evakuering med Black Hawk-helikopter, sier Engelsen
Kapteinen i Panserbataljonen forteller at han nå kommer til å bruke de neste dagene på å «lade batteriene».
– Det var noen av gutta som snakket om at de skulle reise til Miami. Det har jeg ikke helt overskudd for denne gang. Jeg tror jeg i stedet skal ta det med ro, og ta meg et spaopphold og være i Oslo.