Nyheter

IRAK: Styrkebeskyttelsestroppen som tilhører den norske styrken i Irak. 4. januar ble de vitne til at to fiendtlige droner ble skutt ned ved Ain al-Asad basen. Bildet er ikke fra droneangrepet som skjedde på natten.

Norske soldater var vitne til droneangrep i Irak

Tirsdag ble norske soldater vitne til at to fiendtlige droner bli skutt ned over Ain al-Asad-basen.– Det var ganske dramatisk, vi kunne se eksplosjonene i lufta, sier styrkesjef Even Dalen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var natt til tirsdag at alarmen gikk i Ain al-Asad-basen, som ligger i Anbar-provinsen i Irak. Det skjedde etter at to droner ble observert med retning mot basen som blant annet huser 30 norske soldater.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Når alarmen gikk reagerte vi i henhold til drill med å søke tilflukt i shelter og pansrede kjøretøy. Det gikk i løpet av noen få minutter. Deretter gjorde vi klar den hurtige reaksjonsstyrken vår, forteller rittmester Even Dalen.

Han er norsk styrkesjef og har vært stasjonert i Irak siden juli 2021. Til Forsvarets forum forteller Dalen at flere av nordmennene så dronene bli skutt ned og de påfølgende eksplosjonene i lufta.

– På vei inn i shelter var det flere soldater som fikk med seg at luftvernsystemet engasjerte de fiendtlige dronene. Det så ganske dramatisk ut, for det skjedde ikke så langt unna. Det var nok innenfor en kilometer, forteller han.

Rittmester Even Dalen er styrkesjef for 30 norske soldater ved Ain al-Asad basen i Irak.

Video viser nedskytningen

I etterkant har det blitt lagt ut videoer på sosiale medier som skal vise nedskytingen.

På bildene ser man et luftvernmissil som treffer i nærheten av den ene dronen som går i bakken. Deretter blir drone nummer to skutt ned av et såkalt C-RAM-system av typen Centurion. Forkortelsen står for «Counter rocket, artillery, and mortar» og våpensystemet skyter ned innkommende trusler mot basen med 20 mm granater.

Se video av det som skal vise dronene som blir skutt ned:

Videobildene stemmer overens med det rittmester Dalen observerte.

– Vi synes luftvernsystemet fungerer godt. Det så vi i går når begge de fiendtlige dronene ble skutt ned etter kort tid, til tross for at det var ganske store og avanserte droner.

– Hvordan påvirker denne trusselen oppdraget til den norske avdelingen?

– Det er jo primært derfor vi er her, for å beskytte basen. Siden vi er en hurtig reaksjonsstyrke skal vi reagere og redusere skadeomfanget så godt det lar seg gjøre.

– Det handler blant annet om å lokalisere og sikre nedslagsområdet, samt å bistå med sanitet og evakuering dersom det oppstår skader på personell, forteller han på telefon fra Irak.

Fant restene etter fiendtlig drone

De norske soldatene rykket ut etter ganske kort tid til stedet hvor dronene traff bakken. Der fant de rester fra den ene fiendtlige dronen.

Det er langt fra første gangen Ain al-Asad-basen blir angrepet. Høsten 2021 gikk alarmen nesten ukentlig. Men de siste månedene har det vært relativt stille.

– Det er først etter nyttår at vi har opplevd alarm på en god stund. Fra oktober til nå har det vært ganske rolig, men nå har det tilsynelatende tatt seg opp igjen.

Tidligere småskala-angrep har blant annet ført til materiellødeleggelser inne på basen, men ikke skader på personell.

Deler fra den ene dronen som ble skutt ned ved basen.

– Vi har hatt stor effekt med luftvernet mot dronetrusselen. Når det gjelder raketter så har ikke alle blitt hindret av luftvernet , slik at de har landet tilfeldig i nærheten i basen. Til dels er det flaks at de ikke har truffet folk, sier Dalen.

Han understreker at Ain al-Asad er en stor leir hvor soldatene bor beskyttet av såkalte Hesco-barrierer og betongvegger for å minimere skadepotensiale av innkommende raketter og droneangrep.

– Det skal mye til for en direkte treffer som skader personell. Det er flaks inne i bilder, men vi har gode beskyttelsestiltak og luftvernsystemer, sier han.

Føler seg trygge på basen

De fleste av angrepene er det sjiamilits som har påtatt seg ansvar for gjennom sosiale medier. Dalen sier at de føler seg trygge inne på basen, men beskriver sikkerhetssituasjonen som dynamisk.

– Trusselen er tidvis høy, men vi har gode mottiltak og beskyttelsestiltak. Summen av dette gjør at vi føler oss trygge.

Styrkebeskyttelsestroppen trener på masseskade inne på baseområdet.

I starten av januar er det to år siden en amerikanske MQ-9 drone tok livet av den iranske generalen Soleimani i Bagdad.

Det førte blant annet til at basen ble angrepet med ballistiske missiler den 8. januar 2020. Flere nordmenn observerte angrepet og kjente trykkbølgene fra eksplosjonene. Ingen nordmenn ble skadet, men over 100 amerikanske soldater ble i etterkant behandlet, blant annet for hodeskader.

Les mer om angrepet for to år siden: Et mirakel at ingen ble drept

Dalen bekrefter at de har økt beredskap i perioden etter nyttår, men det er det flere årsaker til.

– I etterkant av angrepet med ballistiske missiler har baseforsvaret blitt utviklet til å være mer robust i møte med denne typen trusler. Vi er klar over at Iran har denne kapasiteten og at det har blitt brukt mot basen tidligere.

I forkant av deployeringen trente den norske styrken mye på hvordan de skulle håndtere angrep mot Ain al-Asad.

– Det handler om prosedyrer og drill, blant annet å komme seg effektivt inn i shelter og ha kontroll på materiell og evakueringsveier. Vi har også fokusert mye på sanitetstjeneste og masseskadehåndtering som er det verst tenkelige scenarioet som kan oppstå.

– Vi må ta inn over oss at folk kan bli skadet, da må vi gjøre det beste for å redusere omfanget. Men vi føler oss trygge under den luftvernparaplyen vi har, sier Dalen.

Han forteller at de norske soldatene opplever oppdraget som meningsfylt og avgjørende for støtten koalisjonen gir til irakiske sikkerhetsstyrker.

– På den måten bidrar vil til bekjempelsen av IS og voldelig ekstremisme, avslutter Dalen.

Powered by Labrador CMS