Nyheter

DRONE: En Bayraktar TB2 vises frem under våpenmessen Teknofest i Samsun i TYrkia i august.

Norsk innsamling for å kjøpe Bayraktar-drone til Ukraina

Norske aktivister har startet innsamlingsaksjon for å støtte Ukraina mot Russland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg så at noen andre hadde samlet inn penger til Bayraktar-droner i Polen og Litauen, og tenkte «Hvorfor har ikke noen gjort det samme i Norge?», sier jurist Bengt Waldow til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den tyrkiske dronen Bauraktar TB2 blir brukt av Ukraina mot de russiske angriperne. På slagmarken i Ukraina er den blitt brukt til rekognosering og til å skyte militære mål, som pansrede kjøretøy og kommandosentre.

Sjefen for det ukrainske luftvåpenet Mykola Olesjtsjhuk har kalt Bayraktar-dronen livreddende, ifølge avisen wall Street Journal.

En Bayraktar TB2 koster 55 millioner, noe Waldow er sikker på å få inn.

– Det er snakk om ti kroner per nordmann, sier han.

Les også: Tyrkisk droneselskap dobler produksjonen i 2023

Stoppet

Waldow startet en innsamlingsaksjon gjennom tjenesten Spleis i juli, men aksjonen ble stanset av Spleis-eier Sparebank1.

– Spleis skal ikke brukes til å samle inn penger til angrepsvåpen, skrev Juul Arthur Rudihagen, produktsjef i Spleis, til Forsvarets forum.

Nå har initiativtagerne til aksjonen startet på nytt, denne gangen med tjenesten Bidra.no. Jan Olav Ryfetten, strategisk leder i Bidra, sier til Forsvarets forum at han støtter innsamlingen.

INITIATIVTAGER: Bengt Waldow hørte om innsamlingsaksjonene i Litauen og Polen, og bestemte seg for å forsøke i Norge.

– Akkurat nå er det like etisk riktig å samle inn penger til Ukraina som til hjemløse katter. Som privatperson er jeg skremt over det jeg ser. Hvem vet hva som er neste land på Putins liste om Ukraina taper?

At han støtter en innsamling til droner til Ukraina, betyr ikke at det er fritt frem å bruke Bidra til å samle inn penger til våpen senere.

– Det må vi ta den dagen det kommer. Vi vil ikke godta enhver våpeninnsamling, sier Ryfetten.

Les også: Disse våpnene gir Tyskland til Ukraina

Donerte

Pengene blir satt inn på kontoen til United24, et globalt initiativ for innsamling til Ukraina, satt i gang av president Volodomyr Zelenskyj. Det blir dermed Ukraina selv som får ansvaret med å kjøpe dronen når pengene er samlet inn.

LITAUEN: Etter at det ble samlet inn penger til en Bayraktar-drone i Litauen, valgte droneprodusenten selv å betale for. Her blir den vist frem på en militærbase i Litauen 6. juli.

I flere land har det vært innsamlinger for å gjort TB2-droner til Ukraina. I Litauen samlet aktivister inn nok penger til TB2 i løpet av få uker i mai. Da bestemt den tyrkiske produsenten Baktar å donere dronen til Ukraina, slik at de innsamlede pengene blant annet kunne brukes på å utstyre dronen med våpen.

Les også: Mobilselskaper har laget «5G-bobler» for Forsvaret

Ryfetten er sikker på at innsamlingen vil bli vellykket.

– Jeg tror at det finnes veldig mange i Norge som har lyst til å bidra til Ukraina, men ikke vet hvordan. Mange vil gi mat og medisiner og humanitær hjelp, men det handler om å jage russerne tilbake til sin side av grensen, sier han.

Powered by Labrador CMS