SKJERPET TRUSSEL: Inger Haugland er sjef for PSTs avdeling for kontraetterretning, og advarer aktører som er involvert i våpenleveranser til Ukraina.Foto: Joel Nziza, Forsvarets forum
Større fare for sabotasje mot våpendonasjoner
– Vi forventer at en eventuell sabotasjehandling vil bli utført på en måte som gjør det vanskelig å bevise at det er Russland som står bak, sier Inger Haugland i PST.
PST og Etterretningstjenesten har skjerpet trusselvurderingen mot aktører som leverer våpen til Ukraina, grunnet økt russisk sabotasjeaktivitet.
Sjefen for PSTs avdeling for kontraetterretning, Inger Haugland, sier skjerpingen kommer av nylige forsøk på sabotasje i land som Storbritannia, Tyskland og Polen.
Haugland understreket at trusselen omfatter både fysisk og digital sabotasje, og at trusselaktørene kan benytte seg av opportunistiske metoder.
PST anbefaler norske virksomheter involvert i våpenleveranser til Ukraina å være oppmerksomme på trusselbildet og vurdere nødvendige sikkerhetstiltak.
Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.
I sin årlige trusselvurdering i februar pekte etterretningstjenestene på en forhøyet sabotasjetrussel fra russiske aktører. Nå er trusselen mot aktører involvert i våpenleveranser til Ukraina skjerpet, ifølge en ny vurdering som politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Etterretningstjenesten har utarbeidet.
Annonse
Bakgrunnen for den skjerpede trusselen har man sett i utlandet. Sjefen for PSTs avdeling for kontraetterretning, Inger Haugland, sa følgende under en pressekonferanse onsdag ettermiddag:
– I senere tid har det vært flere russiske forsøk på sabotasje og forstyrring av aktiviteter i andre europeiske land, inkludert Storbritannia, Tyskland og Polen. Aktiviteten har rettet seg mot aktører som er involvert i ulike former for støtte til Ukraina, sa Haugland.
Haugland sier de ikke vil peke på én særskilt type sabotasje det er fare for i Norge.
– Det viktigste der er nok å være tydelig på at det kan være snakk om både fysisk og digital sabotasje. At ulike virkemidler kan være aktuelle å ta i bruk, og at vi forventer trusselaktører med en opportunistisk tilnærming som vil kunne bruke et mulighetsrom, sier hun til Forsvarets forum.
PST råder norske virksomheter som er involvert i våpenleveranser til Ukraina om å være bevisst på trusselbildet og vurdere behov for tiltak.
Norge har donert en rekke forskjellige våpen, materiell og utstyr til ukrainerne etter krigens start: stridsvogner, artillerivogner og artilleriammunisjon, mineryddervogner, artillerilokaliseringsradarer, M72-panservernraketter, NASAMS-luftvern og Hellfire-missiler. Norske instruktører driver også utdanning og opplæring av ukrainske soldater.
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Det er også sivile organisasjoner involvert i støtten til Ukraina. Forsvarets forum har tidligere skrevet om Veteran Aid Ukraine, som er en frivillig organisasjon som leverer utstyr til den ukrainske fronten.
– Vil du si at den økte trusselen også gjelder sivile aktører som leverer utstyr og materiell til Ukraina, som Veteran Aid?
– Vi peker ikke på noen som er spesielt utsatt, men det er også sivile aktører som vil være en del av den kjeden av aktører som er involvert i norske våpenleveranser, sier Haugland.
Vil skjule «avsenderen»
Når det gjelder trusselaktørene peker ikke PST på noen som er spesielt aktuelle, sier Haugland.
– Men vi trekker fram at vi forventer at en eventuell sabotasjehandling vil bli utført på en måte som gjør det vanskelig å bevise at det er Russland som står bak, fortsetter hun.
Årsaken til det er at Russland ønsker å unngå en situasjon som kan utløse Natos artikkel 5 om kollektivt forsvar.
– Er det noen konkrete tiltak dere gjør for å møte trusselen?
– Vi formidler trusselbildet, og den enkelte virksomheten vil iverksette tiltak der som det er behov for det. Vår primære funksjon er å sikre at de har en tilstrekkelig god forståelse for trusselbildet, sier Haugland.