Nyheter

ERMEY: Her er skuespiller og tidligere sersjant R. Lee Ermey i aksjon i Stanley Kubricks 1987-film «Full Metal Jacket».

Trump bruker klipp fra «Full Metal Jacket» i valgkampen

– Det er ironisk hvordan Trump har vridd Kubricks kraftfulle antikrigsfilm til et pervers, homofobisk og manipulerende propagandavåpen, sier en av skuespillerne i filmen.

Publisert

Donald Trump bruker klipp fra den legendariske antikrigsfilmen «Full Metal Jacket» fra Vietnam-krigen for å vise sitt idealforsvar.

På de seneste valgkampmøtene har Trump spilt av en video der filmens ikoniske drillsersjant Hartman, spilt av R. Lee Ermey, skjeller ut rekruttene til marinekorpset i det amerikanske forsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det gjør han på en vulgær og tidvis rasistisk måte – selv om karakteren i 1987-filmen sier han ser på alle som «like verdiløse».

Nyhetsbyrået AP skriver at republikanernes presidentkandidat bruker «Full Metal Jacket»-klippet for å vise hvordan han vil ha et tøffere amerikansk forsvar – og for å gjøre narr av Biden-administrasjonens støtte til åpent homofile soldater.

Trump-kampanjen veksler klippet av drillsersersjanten med teksten «da» med opptak av folk som støtter LHBTQ-rettigheter og dragqueens med teksten «nå». Og avslutter med den Maga-inspirerte oppfordringen «Let's make our military great again».

Ermey, som døde i 2018, var tidligere sersjant og tjenestegjorde selv i Vietnam. Filmens regissør, Stanley Kubrick, døde i 1999, men datteren Vivian Kubrick tror faren ville støttet Trump og tilgitt ham for å bruke en antikrigsfilm til å få fram poenget om et kraftfullt forsvar.

– Det er hva «Full Metal Jacket» handler om, de sjokkerende og kompliserte paradoksene i menneskets naturen, skrev hun på X.

Vivian Kubrick er forsvarsvenn, og tror at filmklippene ble brukt for sin realistiske skildring av rekruttrening i kontrast til «demoraliserende og upassende wokeideologi» i dagens amerikanske forsvar.

UTSETTELSER: Donald Trump vil ha et tøffere forsvar i USA. Her møter han soldater på Wheeler-Sack Army Air Field i 2018.

– Det er jeg enig i og det er jeg sikker på at min far ville vært enig i, runder hun av støtten til Trump med, og minner om at Stanley Kubrick i sin tid støttet Ronald Reagan.

Matthew Modine, som spiller den menige soldaten kalt «Joker» i «Full Metal Jacket», er derimot helt uenig.

– Det er ironisk hvordan Trump har vridd Kubricks kraftfulle antikrigsfilm til et pervers, homofobisk og manipulerende propagandavåpen, sier han til Entertainment Weekly.

Powered by Labrador CMS