Desemberdrillen

EKTE DRAMMENSER: For fotograf Frederik Ringnes er det Aass julebrus som gjelder, selv om han i år feirer julen utenlands.

#Luke 17: For drammenseren Frederik, blir det ikke jul uten sviger-bestemors lefser fra Ålesund

Årets julefeiring skal han derimot tilbringe med backpacking i Vietnam.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Desemberdrillen» stiller Forsvarets forum ulike folk med tilknytning til Forsvaret, seks spørsmål rundt desember, tradisjoner og året som har gått. Spalten tar for seg en ny forsvarspersonhver dag i hele desember - som en forlenget julekalender.

Navn: Frederik Ringnes

Alder: 27

Yrke: Visekorporal første klasse, Fotograf/video, sosiale medier-ansvarlig Combat medie team Hæren.

Sted: Rena


Hva betyr desember for deg?

Desember for meg er snø, litt kaldt, mørke kvelder som man lyser opp med litt stearinlys.

Det er også alltid litt stress med sluttspurten før juleferien med planlegging og laging av saker til Hæren og Forsvarets sosiale medier. Mens i år blir det annerledes når jeg og kjæresten er på backpacking i sørøst- Asia, med julaften i Vietnam.

Hvilken forsvarsperson ville du gitt julegave til, og hva hadde du pakket inn?

Ville nok gitt kollegaen, makkeren og talspersonen i Hæren, Brage Wiik Hansen en gave både for å ha holdt ut med meg på turer til Litauen, Georgia og hørt på snorkingen min i hengekøye under årets Cold Response - og ikke minst, for ventingen mens jeg tar bilder. Som fotograf måtte gaven ha blitt et forstørret bilde. Det hadde blitt et bilde fra Georgia i 2021, under evakuering fra Afghanistan, hvor jeg og Brage var med for å tilrettelegge for media og besøk. Det oppdraget vet jeg vi begge sitter igjen med som det mest meningsfylte vi har gjort.

Ditt mest minnerike sted å tilbringe desember måned/feire jul?

I 2016 når jeg nesten var ferdig med verneplikten fikk jeg muligheten til å feire jul med grensevakten i Finnmark. Det var spesielt og reise dit å følge det som for grensejegerne var en helt vanlig vaktperiode. Med både observasjonstårn, patrulje-gåing på ski og snøscooter, før det ble julefeiring med ribbe, pinnekjøtt, julekonkurranser og man var med å stenge grensen for dagen.

Første juledag kjørte vi lokale fra Kirkenes inn til Grense Jakobselv for julegudstjeneste med beltevogn og bading i havet som er tradisjon. Nyttårsaften samme året fulgte jeg Hans Majestets Kongens garde på nyttårsvakt foran slottet. Ville ha bilde av gardistene foran slottet på vakt med fyrverkeri. Det hadde vært skyfritt hele kvelden men fem minutter før klokken 24 kom det tett tåke opp på slottsplassen. Det ble en minnerik jul og nyttår, for jeg fikk vært med og sett hvordan soldater løser skarpe oppdrag gjennom hele juleperioden.

Hva må du ha i desember?

Aass julebrus, den uten sukker, er den som minner mest om barndommen (er ekte drammenser) og hjemmebakt lefse som bestemoren til kjæresten min fra Ålesund lager. Får alltid litt ekstra som jeg kan fryse ned til resten av året. Den siste lefsen fra i fjor ble spist i august.

Hvilken nyhetssak fra året som har gått, har gjort mest inntrykk på deg? Hvorfor?

Alle varslingssakene som har rystet Forsvaret det siste året har gjort inntrykk på meg. Jeg synes det er ekstremt tøft av de som står frem med sine historier, de viser MOT til å fortelle om urettferdighet som man ikke skal oppleve i arbeidslivet.

En annen sak som har gjort veldig inntrykk på meg var den spesielle følelsen av å reise til et øvingsfelt i Tyskland i mai, for å følge treningen som norske instruktører gjorde med ukrainske artillerister. Det to ting som gjorde inntrykk; den stillheten og alvoret som var over mennene som kom rett fra fronten i Ukraina for å få opptrening. Og historiene som de norske instruktørene hørte fra «elevene» som ble venner i løpet av uken de ukrainske soldatene var i Tyskland. Dette setter mange ting i perspektiv.

Hva er ditt nyttårsforsett?

På fritiden vil jeg prøve å reise på flere turer i den vakre norske naturen med sekk, kamera og hengekøya. Innen jobb vil jeg utvikle meg mer og skrive lengre saker som forteller historiene med både, tekst, bilder og video.

Powered by Labrador CMS