Nyheter

Testskydning med Forsvarets nye PULS-raketkaster, som skal indgå i 1. Brigade og Danske Artilleriregiment.
FØRSTE RAKETT: Danmarks nye PULS-rakettkaster skal inngå i 1. Brigade og Danske Artilleriregiment.

Danmark testet ny rakettkaster

Det danske Forsvaret avfyrte rakettkasteren PULS for første gang på dansk jord. De anslår at systemet er operativt i 2026.

Som en del av innfasingen av rakettkasteren PULS (Precise and Universal Launching System), testet det danske Forsvaret systemet denne uken.

Utskytningen skjedde på skyte- og øvelsesområdet Oksbøl i Jylland, skriver det danske Forsvaret i en pressemelding.

Raketten uten sprengladning endte som planlagt ti kilometer ute i Vesterhavet.

Danmark mottok sine første PULS for omtrent et år siden. Siden da har soldater fra den danske Hæren og teknikere fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) jobbet med teknikere fra leverandøren Elbit for å fase inn systemet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Elbit er et internasjonalt militærteknologiselskap og en forsvarsentreprenør basert i Israel.

Ifølge Elbits nettsider kan PULS avfyre alle typer avanserte raketter og har en rekkevidde på opptil 300 kilometer.

 – Jeg er meget imponert. Systemet fungerer etter hensikten, og lyden er helt fantastisk, sier nestkommanderende i den danske Hæren i pressemeldingen.

Han legger til at de har savnet et system som dette, og at et slikt fleksibelt system som kan avfyre flere forskjellige raketter gir dem en enorm ildkraft.

Sjef for Forretningsområde Kampstøtte i FMI, Henrik Hvilsom, sier i pressemeldingen at skytingen er resultatet av en stor innsats fra Danske Artilleriregiment, Forsvarets Vedligeholdelsestjeneste, Elbit og FMI.

– Det er imponerende at vi kan se en rakett forlate rakettkasteren bare ni dager etter at rakettene ankom Danmark, sier han.

Det danske Forsvaret forventer å ha PULS klar til operativ bruk i 2026.

Powered by Labrador CMS