Nyheter

BÆRBART: Soldat iført Wingman og Pitbull, produsert av danske My Defence. Wingman kan ifølge produsenten detektere droner og Pitbull kan jamme signalene mellom dronen og operatøren. Jamming er en måte å ødelegge et signal på.

Sverige kjøper dansk antidroneutstyr

Försvarsmakten sier de er i mål med den første delen av prosjektet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Innen året er omme skal flere avdelinger i det svenske forsvaret få utstyr som kan slå ut sivile droner.

Ett av målene er å kunne hindre at sivile droner flyr over objekter og områder som skal beskyttes.

De første avdelingene som skal utstyres til kamp mot sivile droner, er i marinen og flyvåpenet. På sikt er det meningen at også heimevernet skal få slikt utstyr, skriver Försvarsmakten i en pressemelding.

Svenskene har bestilt to løsninger fra danske My Defence. Wingman skal oppdage droneaktivitet, mens Pitbull er en sender som forstyrrer signaler og gjør det umulig å kontrollere dronene. Begge er bærbare, mens Dobbermann, som også slår ut signalene mellom dronen og operatøren, monteres i kjøretøy.

Les også: Sverige har en «plan» mot fiendtlige droner

Systemene skal kunne stoppe droner som veier mindre enn 25 kilo. Det eksperimenteres også med laser- og mikrobølgevåpen som kan brukes mot droner.

– Det har hastet, og takket være et intensivt arbeid som startet i 2018 er vi nå i mål med den første delen av prosjektet, sier oberstløytnant Ulf Lepp, sjef for C-UAS i Försvarsmakten.

C-UAS betyr Counter Unmanned Aerial System.

Powered by Labrador CMS