Nyheter

SOLDATKUNST: En statue utenfor Ingerniørregimentets kaserne i Skive. Bildet er tatt høsten 2010.

Det danske forsvaret får kunst-unntak

De siste ti årene har det danske forsvaret brukt 15 millioner danske kroner på kunst. De kommende årene vil de sannsynligvis bruke langt mindre. 

Publisert

Kortversjonen

Det danske forsvaret er unntatt fra Kunstcirkulæret, som vanligvis krever at 1,5 prosent av byggekostnadene går til kunstnerisk utsmykning.

Unntaket gjør at forsvaret kan bruke midlene på andre nødvendige forbedringer, mens lokalt personell får mer innflytelse på kunstvalgene.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Det danske forsvaret unntas fra Kunstcirkulæret, en ordning som krever at en viss sum penger går til kunst i forsvarets bygg. Det skriver det danske forsvaret i en pressemelding. 

I løpet av de neste ti årene skal det danske forsvaret styrkes med mer enn 190 milliarder danske kroner. 

Bygningsmassen skal utbedres og bare i 2024 vil 42 millioner danske kroner gå til vedlikehold av kaserner, flystasjoner og baser. 

Normalt skal 1,5 prosent av bevilgede midler, ekskludert moms, gå til kunstnerisk utsmykning av forsvarets bygg. Dette gjelder for alle bygg som eies og leies av den danske staten. 

De siste ti årene har det danske forsvaret brukt totalt 15 millioner danske kroner på kunst. Den planlagte opprustningen ville ha ført til et enda større beløp i årene fremover. 

Men nå skal altså de lokale brukerne av byggene få være med på å bestemme hvor mye penger de vil bruke på kunst. 

– Forsvarets bygninger skal gi gode rammer for soldatenes trivsel og evne til å løse oppdrag. Men jeg har forståelse for den kritikken som soldatene har reist om å heller prioritere midler til bedre bygninger fremfor ekstra kunstnerisk utsmykning, sier forsvarsminister Troels Lund Poulsen. 

Pengene som spares som følge av unntaket, skal brukes til «personellnære tiltak». 

Unntaket gjelder i perioden 2024 til 2033 og omtales som en «helt ekstraordinær ordning», som ikke skal sette presedens for resten av staten. 

Det vil fortsatt være kunst å se i forsvarets kaserner og kontorer, men lokalt personell skal få være med på å bestemme hvilken kunst dette blir. 

Det danske kunstcirkulæret ligner på den norske ordningen hvor inntil 1,5 prosent av byggekostnadene for statlige bygg kan gå til utsmykking. I Norge er det Kunst i offentlige rom (KORO) som forvalter kunstmidlene. 

Powered by Labrador CMS