Nyheter
Danmark styrker forsvaret: Blir verneplikt for kvinner
Danskene gjør som Norge og skal ruste opp sitt forsvar. Det innebærer store endringer innen verneplikten og investeringer i militære kapasiteter.
I Danmark har et bredt poltisk flertall blitt enige om å styrke landets forsvar de kommende årene.
Det bekrefter Det danske forsvarsministeriet, tilsvarende forsvarsdepartementet.
Det skjer først og fremst ved å øke den økonomiske rammen i forsvarsforliket for rundt 56 milliarder norske kroner for perioden 2024-2028.
Løftet vil spesielt merkes neste år. Forsvarsbudsjettet øker fra 246 milliarder kroner til 302 milliarder kroner frem til 2033.
Budsjettløftet gjør at militære kapasiteter, verneplikten og ulike HR-initativer blir styrket.
– Den sikkerhetspolitiske situasjonen er markant forverret siden vi inngikk avtalen om et nytt forsvarsforlik i juni 2023. Russland forbereder seg på langvarig krig og utviser en fortsatt aggressiv atferd, som innen få år kan utgjøre en potensiell trussel mot Nato-landene, uttalte den danske forsvarsministeren Troels Lund Poulsen.
– Derfor har vi valgt å fremskynde investeringer i en rekke slagkraftige og etterspurte militære kapasiteter, så vi kan så hurtig som mulig bidra med vår del av Natos samlende forsvar, fortsetter han.
Allmenn verneplikt
Et av feltene som vil merke det størst er verneplikten. Årlig skal 7500 vernepliktige innrulleres, og tjenesten skal vare i elleve måneder.
For øyeblikket er lengden på verneplikten bare fire måneder i Danmark, og årlig tjenestegjør 4700 vernepliktige.
I tillegg ligger det an til å bli allmenn verneplikt. Et flertall av de politiske partiene ønsket at også kvinner skal avtjene verneplikten.
Det vil trolig ikke bli innført før etter neste valg i Folketinget som vil bli 1. januar 2027.
Luftvern og hæropprusting
I likhet med den norske langtidsplanen er det presentert en rekke opprustninger som vil skje fremover.
Hærens 1. brigade skal oppbygges til å bli en tung brigade med opp mot 6000 soldater, som gjør at den kan inngå i Natos beredskapsstyrke. Brigaden vil være fullt utviklet i 2028.
I tillegg vil Hærens lette infanteribataljon i byen Haderselv få panserede kjøretøy.
Luftvern vil også bli en viktig investering i det danske forsvaret. Det vil bli anskaffet både korttrekkende og langtrekkende luftforsvarssystemer for å beskytte Danmark mot angrep fra luften.
Om fem år skal anti-ubåtkapasitet ferdigstilles, blant annet ved å investere i anti-ubåtstorpedoer.
Anskaffelser av nærliggende luftvernsmissiler blir i tillegg gjennomført i løpet av året.
Tiltak for personell
Det vil også bli tatt grep på personellsiden i det danske forsvaret.
En ny ansettelsesform vil bli innført, hvor sersjanter og konstabler kan få rett til å få utdannelse med lønn etter x-antall år som fastansatt.
Danmark ønsker å beholde konstabler lengst mulig i Hæren, og vil innføre yrkesopplæring som skal gjøre det attraktivt å gjennomføre en militær karriere.
– Det er avgjørende med gode rammer for våre medarbeidere, så er vi i stand til å håndtere de viktige oppgavene for Forsvaret, sier forsvarsministeren.
Innenfor det danske forsvarsdepartementet vil det dessuten bli omprioriteringer og effektiviseringer, som skal frigjøre 23 milliarder kroner mellom 2026 og 2033.
Mer om det danske forsvaret:
-
Danmark vil styrke sikkerheten i Arktis
Danmark skal sende tre nye fartøy og to droner til Arktis etter at partiene på Folketinget ble enige om en forsvarspakke på nesten 15 milliarder danske kroner.
-
Søta bror har avløst Danmark i Latvia
Lørdag morgen ankom svenske soldater Riga på sitt hittil største Nato-bidrag.
-
Slakter norsk Ukraina-bistand
Norge har hatt enorme gassinntekter som følge av Ukraina-krigen, men gir mindre til Ukraina enn Danmark. Det får danske politikere til å reagere.
-
Tre nye kampfly levert til Danmark
F-35 sendes på løpende bånd til danskene.