Nyheter:
Rekrutter vil ha tydeligere føringer for sosiale medier
– Det må være «überklare» ordrer fra ledelsen. Ikke policyer, ikke retningslinjer, men ordrer, sier ekspert.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsvarets forum har tidligere skrevet at Forsvaret hverken vil forby eller fraråde soldater å bruke den populær videoappen TikTok. I USA frarådet forsvarsdepartementet bruk av appen i januar, mens flere forsvarsgrener forbød den like etter.
I Norge viser orlogsmester og talsperson for Forsvaret, Per-Thomas Bøe til en ti sider lang sosiale medier-policy. Forsvaret mener denne er dekkende nok.
Flere TikTok-brukende soldater i førstegangstjenesten som Forsvarets forum har snakket med, kjenner imidlertid ikke til denne.
– Under rekrutten fikk vi beskjed om at det ikke var lov til å ta bilde av eller med våpenet vårt - noe alle respekterte, forteller ei som nå har vært inne til førstegangstjeneste i fem måneder.
– Når vi ble sendt videre til tjenestestedene ble det ikke informert om noe annet enn at det ikke er lov til å filme inni basen, noe som er ganske selvforklarende, fortsetter hun.
Den vernepliktige sier hun ikke er kjent med om det er noen restriksjoner for filming inne på kasernene og med uniform.
– Alt i alt så har vi ikke fått noen god pekepinn på hva som er greit eller ikke, legger hun til.
- Fikk du med deg saken om norske, svenske og finske soldater som ble avslørt av Tinder-kontoene sine?
For vagt
Daniel Osen jobber som sikkerhetsmedarbeider i Militærpolitikompaniet i Brigade Nord. Når det gjelder regulering av den slags apper, enten det gjelder TikTok eller tilsvarende, mener han policyer blir for vagt.
– Jeg våger å påstå at policyer oppfattes som en «bør»-sak, kontra en «må»-sak".
Han sier at informasjonssikkerhet et lederansvar.
– Selvfølgelig er brukerne ansvarlig for eget bruk, men det må være «überklare» ordrer fra ledelsen. Ikke policyer, ikke retningslinjer, men ordrer.
– Vi må huske at Forsvaret er en militær organisasjon, og det er lov å gi ordrer til soldater og ansatte som sjef. TikTok og andre sosiale medier er et velferdsgode i vår frie verden, ikke en menneskerett i en militær operasjon, sier Osen, som ikke uttaler seg på vegne av Brigaden, men i kraft av egen kompetanse.
- Fikk du med deg Osens debattinnlegg om den nye E-loven? – Personvern burde være del av din interesse.
Luftforsvaret har brif
Den vernepliktige soldaten som Forsvarets forum har snakket med, er i Luftforsvaret. Hun vil ikke stå frem med navn og bilde fordi hun er usikker på om hun gjør noe galt ved å ha en TikTok-profil. Hun forteller at i Luftforsvaret fikk alle rekruttene en presentasjon om personvern av befalet i løpet av de første ukene. Presentasjonene var troppsvis, så alle troppene hadde en egen presentasjon med sitt befal.
Vi har fått en god pekepinn på hva vi kan fortelle andre og hva vi ikke kan fortelle. Men vi manglet gode føringer på Instagram-bilder eller uskyldige TikTok-videoer - noe som er mer relevant for oss unge i førstegangstjenesten, forteller den vernepliktige, forklarer hun.
Orlogsmester Bøe sier at samtlige av Luftforsvarets rekrutter får en brif om dette temaet i forbindelse med innrykk og at denne er laget med utgangspunkt i Forsvarets sosiale medier-policy.
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no eller direkte til journalisten på e-post sk@fofo.no eller kryptert på Signal på 40480914.
Etterlyser føringer
Den vernepliktige er imidlertid ikke kjent med policyen.
– Nei, det er noe hverken jeg eller kollegaene mine har hørt om før. Vi har måttet tenke oss om før vi legger ut noe, for å finne ut av om det er greit eller ikke.
Hun sier at for for fem måneder siden, da hun selv skulle inn i rekrutten, var det ikke så mange TikTok-videoer med emneknaggen #forsvaret.
– Nå dukker det opp flere og flere videoer, noe som må bety at jeg ikke er den eneste som ikke har fått noen opplæring på Forsvarets sosiale medier-policy.
– Jeg mener ikke nødvendigvis at Forsvaret har gjort en dårlig jobb innenfor dette temaet. Jeg mener derimot at de har muligheter for å «modernisere» føringene for oss i førstegangstjenesten. Det å gi føringer om bruk av TikTok, Instagram og Snapchat ville vært veldig nyttig.
- Vil du delta i debatten? Send oss ditt innlegg på debatt@fofo.no.
Ulik tilnærming
Forsvarets forum har også vært i kontakt med rekrutter i Sjøforsvaret og i Hæren.
Ei som nylig har hatt innrykk i Sjøforsvaret forteller at første gang hun hørte om Forsvarets sosiale medier-policy var gjennom Forsvarets forums artikkel.
– I starten av rekrutten sa befal at vi ikke får lov til å legge ut bilde av våpenet vårt og det var det.
– Før jeg ble rekrutt lette jeg masse på TikTok etter forsvarsvideoer da jeg har vær veldig interessert i Forsvaret i lang tid. Og det er jo mye man kan finne ved #forsvaret på TikTok.
Orlogsmester Bøe sier at Sjøforsvarets rekrutter på KNM HH følger samme opplegg som Luftforsvaret og at alle soldater i Hæren «får en grundig leksjon i mobilbruk, bildetakning, bruk av stedstjenester og geotagging.»
– Denne brifen blir holdt i rekrutten av avdelingens sikkerhetsleder.
Han skriver i en e-post at Hæren holder seg til NSM og FSA sine retningslinjer ved bruk av mobil/smart-verktøy.
– I mye av den daglige tjenesten er det sunn fornuft og fotoforbud som regulerer hva som er godkjent ved bruk av telefon, skriver han.
Rekrutten i Sjøforsvaret skulle ønske føringene var tydeligere.
Personvern
Med mer enn to milliarder nedlastinger, er videoappen TikTok blitt en av verdens mest populære apper. Men flere er bekymret for at appen, som eies av kinesiske ByteDance, kan brukes til storstilt innsamling av personopplysninger.
En annen bekymring dreier seg også om kinesisk lovgivning som pålegger private virksomheter og enkeltpersoner i Kina å samarbeide med kinesiske myndigheter dersom de blir bedt om det.
Daniel Osen i Brigade Nord mener at det er ikke hva som blir lagt ut, som nødvendigvis er problemet.
– Jeg forstår fokuset på sømmelighet, og la det for all del stå som det er. Likeledes kan vi stille oss spørsmålet: Er det at Russland, Kina og Iran ser norske soldater med våpen og truse på hode et sikkerhetsproblem? spør Osen, og fortsetter:
– Eller er det at de til enhver tid vet vår lokasjonsdata, private bilder av medsoldater og familie, samt honningfeller (jenter som sjekker opp menn i den hensikt at de skal avsløre noe om jobben) på Tinder, som er et sikkerhetsproblem?
TikTok er kinesisk. Kina og Norge har et godt samarbeid hva gjelder handel, herunder eksport og import, men har et noe anspent forhold hva gjelder sikkerhetspolitikk, forklarer Osen. Han legger til at han selv har lest gjennom TikToks personverninnstillinger.
– Her ser vi klart at TikTok kommer til å kartlegge deg som person og selge informasjon til tredjepartsselskaper.
Osen legger likevel til at vi er noe beskyttet, ettersom vi bor i Norge og land som behandler data med Europa, Kina i dette eksemplet forplikter å rette seg etter GDPR - Personvernforordningen.
Forsvarets forum har forelagt soldatenes perspektiver, samt Osens sitater for Forsvarsledelsen, de har ikke besvart denne henvendelsen.