Nyheter:

Montasjen viser brukere som Forsvarets forum fant i øvingsområdet.

Soldaters Tinder-bruk på øvelse bekymrer

Norske, svenske og finske soldater har under øvelse Northern Wind vært aktive på sjekkeappen Tinder. Dermed har de også avslørt posisjonene sine. Uheldig, mener brigadesjef.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets forum har under øvelse Northern Wind i Nord-Sverige kjørt mye rundt i øvelsesområdet. En rask sjekk på appen Tinder avslører at det er mange norske, svenske og finske soldater som avslører posisjonen sin ved at de har vært aktive på appen under øvelsen.

Tony, 22 år, 3 kilometer unna
Anders, 25 år, 1,5 kilometer unna
Mikkel, 24 år, 4 kilometer unna

Dette er bare noen av Tinder-profilene som dukker opp når Forsvarets forum stiller søkekriteriene på profiler innen 0 til 15 kilometer unna. I tillegg står soldatene gjerne med uniform på profil-bildene samt at noen skriver at de for eksempel er sersjant i Hæren. Forsvarets forum har endret navnene for ikke å avsløre enkeltsoldater.

SJEKKE-APP

Ifølge Wikipedia er Tinder er en datingapp for mobil som har som mål å gjøre det enklere for brukerne å bli kjent med mennesker i nærheten. Appen brukes til å starte en flørt eller for å knytte nye bekjentskap.

I Tinder viser brukeren profilbildene, fornavnet og alderen til en person som har vært innenfor rekkevidden til et mobiltårn som brukeren har forhåndsspesifisert. Ved bruk av denne lille informasjonen, som regel bare et blikk på det første bildet, bestemmer brukeren om han eller hun er interessert i å snakke med personen.

SIKKERHETSRISIKO

Brigader Lars Lervik er sjef for Brigade nord.

Det norske Forsvaret har som hovedregel at soldatene ikke skal ha med seg mobiltelefon i felt, også under øvelse Northern Wind. Likevel er det noen som har mobiltelefon på grunn av stilling og av sikkerhetsmessige årsaker.

– Vi har en restriktiv mobiltelefonpraksis, blant annet for å unngå at noen kan bruke det mot oss. På andre områder her på øvelsen er vi avhengig av mobiltelefonen. Derfor bruker vi mobiltelefon, men vi har et bevisst forhold til det fordi den kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, sier brigader Lars Lervik, sjef for Brigade nord.


– Men hva tenker du om at noen tydeligvis er inne på Tinder under øvelsen, som igjen kan være med på å avsløre deres posisjon i felt?

– Det er uheldig, men det skal vi klare å ordne opp i. Som mye annet i Hæren så baserer vi oss på at folk får ansvar. Vi har en streng policy på at mobiltelefonen ikke skal være med ut på operasjoner. I det følger det både frihet og ansvar, tenker jeg.

Vi har en streng policy på at mobiltelefonen ikke skal være med ut på operasjoner. I det følger det både frihet og ansvar

IKKE FORBUD

Oberst Mats Ludvig, sjefen for den svensk-finske brigaden under øvelsen, sier at de ikke har innført noe mobiltelefonforbud under øvelsen.

– Jeg vet at de norske styrkene bruker å ha et mobiltelefonforbud under øvelse. Vi har ikke det, selv om vi har et slikt forbud når vi er i skarpe operasjoner. Noen ganger øver vi på det i under øvelser i mindre format, men under denne øvelsen har vi ikke innført noe generelt forbud, sier Ludvig.

– Hva tenker du om at vi har registrert soldater som har vært på Tinder under øvelsen?

– Det er klart at dette er noe vi må jobbe med. Når vi er ute på internasjonale operasjoner så er dette med rett bruk av mobiltelefon veldig viktig. Det skal vi også trene på i fredstid, og dette er sikkert noe de svenske styrkene kan bli bedre på. Men vi har ikke tatt det så alvorlig under denne øvelsen.

Det skal vi også trene på i fredstid, og dette er sikkert noe de svenske styrkene kan bli bedre på

RUSSERE AVSLØRT

Nylig ble det kjent at Russland innfører forbud mot at soldater får bruke smarttelefoner når de er i tjeneste – enten under øvelse eller i strid. Bakgrunnen skal blant annet være avsløringene om at russiske soldater, som angivelig var på øvelse i Russland, i virkeligheten hadde vært i Øst-Ukraina og deltatt i kamper.

Soldatene hadde tatt selfier og bilder av området og lagt det ut i sosiale medier, og geo-lokasjonen viste nøyaktig hvor de hadde vært til hvilket tidspunkt, slik som vist i en reportasje i avisen Kommersant, skriver Aftenposten.

Også i Norge har soldater tidligere måtte legge igjen mobiltelefonen når de skal på øvelse. Under øvelse Joint Viking i Finnmark i 2017 besluttet brigadesjefen at ingen av hans mannskaper skulle ha med seg mobiltelefon ut på øvelsen.

Powered by Labrador CMS