Nyheter

IKKE GODT NOK: Telenor sier at trusselbildet hva gjelder cyberangrep og sabotasje er i stadig endring. I en ny rapport kommer det fram at flertallet av nordmenn mener Norge ikke er godt nok rustet mot et digitalt angrep.

Over halvparten mener Norge er for dårlig rustet mot et stort digitalt angrep

Norge er ikke godt nok forberedt på eventuelle cyberangrep og sabotasje. En undersøkelse gjennomført på vegne av Telenor viser økt bekymring blant nordmenn.

Publisert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den økte bekymringen hos folket kommer fram i Telenors årlige rapport om digital sikkerhet. I den skriver selskapet at trusselsituasjonen i Europa tilsier at vi må forberede oss på det verst tenkelige.

– Vi har gode sikkerhetsrutiner og norsk kritisk infrastruktur er i all hovedsak trygg. Likevel må vi i dag være forberedt på scenarioer som før var utenkelige, og skal vi virkelig være motstandsdyktige i krisesituasjoner må næringsliv og beslutningstakere gå fra ord til handling og sammen bygge mer motstandskraft, sier Birgitte Engebretsen, administrerende direktør i Telenor Norge, i en pressemelding.

Mer sårbart

I spørreundersøkelsen gjennomført av YouGov, på vegne av Telenor i august, kommer det fram at seks av ti nordmenn svarer at Norge ikke er godt nok rustet til å stå imot et stort digitalt angrep.

Omtrent 70 prosent av de spurte frykter også at økt digitalisering har gjort Norge mer sårbart.

– Ny teknologi, som for eksempel kunstig intelligens, gir oss muligheter til å øke sikkerheten, men det gjør også kriminelle i stand til raskt å endre taktikk og justere sine metoder for å skreddersy angrep mot bedrifter og folk flest, forteller Engebretsen.

Truslene har endret seg

Rapporten «Digital Sikkerhet 2024» deler Telenors åpne trusselvurdering. Selskapet skriver i trusselvurderingen at truslene mot telekomselskaper som leverer kritisk infrastruktur har endret seg de siste årene.

Blant annet er økt geopolitisk spenning og usikkerhet, større mengde desinformasjon og hybrid krigføring blant temaene selskapet må forholde seg til.

– Geopolitisk spenning fortsetter å påvirke hverdagen vår. Trusselbildet vil kunne endre seg raskt og være vanskelig å forutse. Nettopp denne usik­kerheten er noe vi må lære å håndtere. Dette krever god beredskap, oppdatert situasjonsforståelse og gjennomtenkte løsninger, sier Telenors administrerende direktør.

Powered by Labrador CMS