Nyheter
Forsvarsindustri-aktører fikk avslag på søknader før budsjettvedtak:
– En inkurie, mener Gram
Forsvarsministeren bør se til at det ikke gjentar seg, mener Høyre-profil.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Flere bedrifter fikk avslag fra forsvarsdepartementet på sine søknader om støtte til forskning og utvikling på forsvarsfeltet. Det ble gjort før Stortinget har vedtatt at det skulle kuttes 50 millioner fra forsvarsbudsjettet, slik det er foreslått av regjeringen.
Medlem i utenriks- og forsvarskomiteen, Hårek Elvenes (H), sendte derfor inn et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), der han ba om grundigere detaljer rundt regjeringens skisserte kutt.
Torsdag 1. desember lå svar fra forsvarsministeren klart:
«Det er riktig at flere bedrifter fikk avslag på søknadene i forbindelse med den første av årets to søknadsrunder for tildeling av FoU-midler. Ved en inkurie fremkom ikke presisering om forbehold for Stortingets vedtak av statsbudsjettet. De aktuelle bedriftene er nå meddelt dette forbeholdet.
Forsvarsdepartementet vil naturligvis følge opp eventuelle endringer i budsjettet på dette området».
Til Grams svar understreker Elvenes at det er grunnleggende forvaltningsskikk at statsbudsjettet ikke forskutteres før Stortinget har vedtatt budsjettet, med mindre man har klare forbehold i saksbehandlingen, og legger til:
– Forsvarsministeren bør minne sitt eget departement om dette, og se til at det ikke gjentar seg.
Både Elvenes og andre nestleder i utenriks- og forsvarsskomiteen, Guri Melby (V) reagerte med bekymring på konsekvensene dette kunne få, da disse små- og mellomstore bedriftene oppgir å være helt avhengige av en slik støtteordning.
Forsvarsdepartementet har fått muligheten til å kommentere saken ytterligere. Departementet henviser til forsvarsministerens svar, der det oppgis at de aktuelle bedriftene er meddelt forbeholdet.
Les også: Sjef for Luftforsvaret: – Vi når ikke målet om full operativ kapasitet