Morgendrillen

BRUSSEL: Joar Lindberg jobber på Natos hovedkvarter i Brussel.

Joar Lindberg jobber i Nato, noe som krever pensko langt oftere enn feltstøvler

Han ser på personellsituasjonen som Forsvarets største utfordring for øyeblikket og anbefaler å ta med en god bok på øvelse i felt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Joar Lindberg

Alder: 29

Yrke: Information Processing Operator, International Military Staff, Nato HQ.

Sted: Brussel.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Alarmen ringer 06:30, men som oftest slumrer jeg et par ganger og koser litt med hunden som ligger nedenfor senga, før vi begge tusler inn på badet for morgenstellet.

Hva er det første du gjør?

– Hopper i dusjen. Hvis dagen starter med å føle seg fresh, blir resten av dagen så mye bedre!

Når starter arbeidet?

– Kontortiden starter klokken 08:30, men det blir fort en kaffekopp og litt løst og fast med kolleger før arbeidet starter for fullt.

Pensko eller feltstøvler?

– Liker meg best i feltstøvlene hjemme i Norge, men livet i Brussel krever oftere pensko enn det tillater feltstøvler.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Ingen av delene. På grunn av en litt hanglende rygg holder jeg meg helst i bassenget, på yogamatta eller i klatreveggen.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Ei god bok. Øvelse for oss kontorkrigere som meg er ofte preget av venting, og da er ei god bok alltid en grei tidstyv. I tillegg er det veldig fint å ha om man sitter noen timer på fyringsvakt i felt.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Når man daglig går rundt i et internasjonalt miljø blir det meste av rare kulturopplevelser litt dagligdags og man legger ikke nødvendigvis så mye merke til det, men jeg blir stadig påminnet hvor komfortable vi nordmenn er på det å snakke engelsk og hvor mye faglig engelsk vi egentlig bruker i dagligtale sammenlignet med noen av våre allierte.

– En episode som understreker, er fra et flyshow på Andøya hvor jeg fikk i oppgave å ta imot og geleide et fransk crew etter landing. Der var det veldig tydelig hvem som var best i engelsk, for han var utpekt som talsperson og det var ingen sjans for at de andre ville prøve seg. All kommunikasjon gikk derfor gjennom denne talspersonen helt frem til de senere på beercall hadde fått en øl eller et glass vin og slapp ned skuldrene litt. Da var det ingen som hadde problemer med å snakke engelsk.

Hvem ville du aller helst delt en pose feltrasjon med og hvorfor?

– Jeg ville gjerne delt en FR med min avdøde morfar. Han rakk jeg aldri å bli kjent med før han dessverre gikk bort altfor tidlig. Å kunne bli kjent med ham som voksen og høre fra ham hvordan det var å vokse opp under krigen i hjembygda hadde vært veldig interessant.

FORBEREDELSER: For tiden planlegger Lindberg og hans kollegaer Nato-toppmøtet i Vilnius.

Smartklokke – yay or nay?

– Yay, men kun for sportsfunksjonene og søvndata. Har nok forstyrrelser fra mobilen, så trenger ikke å ha de på håndleddet i tillegg.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Den største utfordringen for Nato HQ og International Military Staff er å få landet en del store prosesser og avgjørelser opp mot NATO SUMMIT 2023 i Vilnius. I tillegg pågår det en stor innsats for å få Sverige inn i Nato.

– For Forsvaret generelt vil jeg si at personellsituasjonen er den største utfordringen. Effektivisering som har ført til at vi gjør mer enn før med mindre folk enn før sliter på velviljen og lojaliteten som Forsvaret er avhengig av. Det hjelper ikke å si at Forsvarets viktigste ressurs er personellet, når personellet ikke føler seg prioritert eller hørt.

Powered by Labrador CMS