Nyheter

JOVIALT: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram fikk smake skipets rom etter møtet på hangarskipet HMS Queen Elizabeth 23. november 2022.

Gram: Norsk sjømålsmissil til britisk marine

– Et godt møte med konstruktive diskusjoner, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag hadde medlemslandene i Northern Group møter om bord på hangarskipet HMS Queen Elizabeth, som siden mandag har ligget ved Akershuskaia. Northern Group har 12 medlemsland.

Statsråder fra medlemslandene diskuterte den sikkerhetspolitiske utviklingen i Nordområdene, sikring av viktig infrastruktur i vårt område og støtten til Ukraina.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sa i en pressekonferanse foran et F-35 jagerfly at Norges samarbeid med gruppen er bragt enda et stykke videre.

– I året som kommer vil Norge bistå Storbritannia i å utstyre sin marine med norske sjømålsmissiler. Det moderne missilet vil uten tvil øke stridskapasiteten til den britiske marinen og styrke vår felles sikkerhet, sa Gram.

Det dreier seg om Naval Strike Missile (NSM) fra Kongsberg Gruppen.

Les også: – Spesialbygget for nordområdene

– Bygger tillit

– Når 12 personer skal sitte sammen er det ikke alltid lett å bli enige. Hva har vært vanskeligst?

– Vi har hatt et veldig godt møte med åpne, konstruktive diskusjoner. Litt av poenget her er å oppdatere og informere hverandre på hvordan vi ser situasjonen. Og det er veldig sammenfallende. Vi bygger relasjoner og tillit, og det er viktig. Vi er allierte som skal stå i lag hvis det virkelig blir alvor, sa Gram til Forsvarets forum.

Forsvarets forum rakk også å stille et spørsmål til den britiske forsvarsministeren Ben Wallace, om et tema som opptar mange i Europa akkurat nå: Beskyttelse mot uønskede droner.

– Har Storbritannia antidrone-teknologi som Norge kan ha nytte av?

– Vi trenger alle å dra nytte av hverandres teknologi. Antidrone-teknologi trenger å bli bevist [i praksis, journ. anm.]. Ukraina beviser hva som fungerer og ikke fungerer, og vi må lære av det, sa Wallace.

Han snakket videre om britisk interesse for antidrone-teknologi som kan brukes i krigssoner, men også der flyplasser eller annen infrastruktur er truet.

– Vi trenger ikke-dødelige metoder for å ha kontroll. Det er en utfordring, og vi gjør hva vi kan for å ta kontroll over vårt luftrom, sa Wallace.

I en felles uttalelse fra Northern Group onsdag står det at:

«Vi understreker vårt sterke politiske fellesskap og samhold i møtet med trusler i vår region».

Videre i uttalelsen står det at landene vil fortsette sitt samarbeid med tanke på å sikre kritisk infrastruktur i og mellom landene.

HANGARDEKKET: Den britiske forsvarsministeren Ben Wallace og Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram etter Northern Group-møtet på HMS Queen Elizabeth i Oslo, 23. november 2022.

Les også: – Vi mangler 30 årsverk

En nordisk ramme

Tirsdag signerte forsvarsminstrene til Norge, Sverige og Finland et nytt avtaleverk for forsvars- og beredskapssamarbeid. Avtalen legger til grunn at alle «er» medlemmer av Nato.

Forsvarsminister Gram sa etter signeringen på Grand hotell at det er viktig å tenke på alliert forsterkning i en nordisk ramme.

– Det er ikke bare Norge som skal forsterkes. Nå er det også Sverige og Finland. Disse aksene øst-vest, eller vest-øst, sentralt inn mot Oslofjorden, Trondheimsfjorden, Ofoten, og over mot Gøteborg havn, sa Gram til Forsvarets forum.

Northern Group

  • Northern Group er et sikkerhets- og forsvarsforum, som fokuserer på sikkerhet regionen rundt Nordsjøen.
  • Northern Group har 12 medlemsland: Nederland, Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Polen, Storbritannia, Sverige og Tyskland. Northern Group ledes av Storbritannia.
Powered by Labrador CMS