Nyheter
Gram bekrefter: Fire land er med videre i fregatt-kampen
Regjeringen har kortet ned listen over Norges mulige fregatt-partnere. Nå står fire land igjen: Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA.
Norges nye fregatter skal anskaffes i samarbeid med enten Frankrike, Storbritannia, Tyskland eller USA.
Det bekrefter forsvarsminister Bjørn Arild Gram på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.
Som en del av langtidsplanen har Stortinget vedtatt at Norge skal anskaffe minst fem nye fregatter. Disse skal erstatte dagens Nansen-klasse.
Det poengteres i langtidsplanen at fregattene skal anskaffes sammen med et alliert land, blant annet for å unngå fordyrende særnorske løsninger.
– Vi kan ikke gjøre dette alene. Derfor vil vi inngå et langsiktig og strategisk partnerskap, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).
– Et nødvendig valg
Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA er valgt på bakgrunn av at de allerede er nære allierte, alle fire har pågående fregatt-programmer og de har strategiske interesser i nordområdene.
– Vi samarbeider allerede med dem i det maritime domenet. Vi har nå tatt et nødvendig valg. Det er også mye bra med de øvrige tilbyderne, men vi må snevre inn for å komme oss videre. Nå har vi valgt de fire som er best for Norge å gå videre med, sier Gram til Forsvarets forum etter pressekonferansen.
– Hvor stor innflytelse får Norge på hvordan fregattene skal se ut og fungere?
– Det blir ingen særnorske løsninger, men det ligger noen forutsetninger i bunn. Det er fregatter med anti-ubåtkapasitet og da må vi for eksempel ha helikoptre. Så det er en del grunnleggende hensyn som må ivaretas. I hvor stor grad det blir en diskusjon om teknologiske løsninger, må jeg nesten komme tilbake til.
Bemanning og kompetanse er den største utfordringen for Norge når det gjelder gjennomføringen av langtidsplanen, ifølge Gram.
– Derfor har vi vektlagt det så tungt i planen og i budsjettet for neste år. Vi skal ha doble besetninger på havgående fartøy. Det er viktig. Det legger vi også til grunn for de nye fregattene, at det blir et annet bemanningskonsept som skal gjøre dette mer attraktivt.
Etter planen skal den første fregatten overføres til drift i 2031.
Syv land er fjernet fra listen
Listen var opprinnelig på elleve land. Nå er den altså kortet ned til fire. Det endelige valget skal etter planen tas i løpet av 2025.
– Vi ser ikke bare på egenskapene til de ulike landenes fregatter, men hvilke muligheter et slikt strategisk partnerskap kan ha for Norge, sier Gram.
– Partnerskapet skal bygge opp om samarbeid innen trening, øving, vedlikehold og utvikling.
Landene som med dette er ekskludert fra listen er Australia, Canada, Danmark, Italia, Nederland, Spania og Sør-Korea.
Disse landene er tirsdag blitt informert av norske myndigheter om at de ikke lenger er aktuelle for et fregatt-samarbeid.
Nedvalget stemmer helt overens med spådommene fra forskerne Tor Ivar Strømmen og Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen. Begge to trodde at de fire mest aktuelle kandidatene ville være nettopp Storbritannia, Frankrike, USA og Tyskland.
Støtte fra opposisjonaspartier
Valget av nasjoner får støtte fra flere partier i opposisjonen.
– Et fornuftig valg av samarbeidspartnere. Dette er nære allierte som Norge har betydelig sammenfallende strategiske interesser med, ikke minst i Nord-Atlanteren. De nye fregattene kommer til å operere mye i dette havområdet for å ivareta felles strategiske interesser, sier Hårek Elvenes, stortingsrepresentant og forsvarspolitisk talsperson for Høyre.
Også Fremskrittspartiet (FrP) har lite å si på valget.
– Vi anerkjenner at regjeringen har kuttet listen ned til fire nasjoner – Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA – og forventer at valget baseres på både kvalitet, kostnadseffektivitet og strategisk samarbeid med våre allierte. Dette må sikre at vi får de beste løsningene for Norges forsvarsevne, sier Morten Wold, FrPs forsvarspolitiske talsmann.
– Med erfaringene fra Nansen-klassen og KNM Helge Ingstad i tankene, er det avgjørende at disse nye fregattene holder høyeste standard og at prosessen sikrer en sømløs overgang til fremtidens systemer. Samtidig må regjeringen sørge for en helhetlig finansiering som inkluderer bemanning, drift og vedlikehold, sier han.