Nyheter

TOPPMØTE: Statsminister Jonas Gahr Støre, forsvarsminister Bjørn Arild Gram og utenriksminister Espen Barth Eide møtte pressen på Nato-toppmøtets andre dag.

Norge gir én milliard kroner til luftvern i Ukraina

WASHINGTON DC (Forsvarets forum): Sammen med Tyskland skal Norge donere et komplett IRIS-T luftvernbatteri til Ukraina i løpet av høsten. 

Publisert Sist oppdatert

Norge gir ytterligere én milliard kroner til luftvern i Ukraina. 

– Jeg tror denne ukens nyheter om bombing av barnesykehus, elektrisitetsverk og så videre, viser hvor viktig luftvern er for hverdagen i Ukraina og for motstandskraften til folk, som kan være tryggere på at de ikke treffes av russiske missiler, sier statsminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse. 

Han, utenriksminister Espen Barth Eide og forsvarsminister Bjørn Arild Gram er for tiden på toppmøtet i Washington DC. 

Sammen med Tyskland skal Norge donere et komplett IRIS-T luftvernbatteri til Ukraina i løpet av høsten.

Forsvarsminister Gram sier Norge tar cirka halve regninga for IRIS T-batteriet som skal sendes til Ukraina.  

– IRIS T er mellomdistanseluftvern på samme måte som NASAMS, sier Gram. 

– Avgjørende

Den siste tiden har en rekke ukrainske byer blitt bombet, og mange sivile har mistet livet blant annet etter at flere sykehus er truffet. Ukrainerne har bedt om mer luftvern i lang tid. 

Støre møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj onsdag, og skal møte ham igjen senere torsdag. 

– Jeg regner med å få hans brutale virkelighet fra hvordan krigen nå utspiller seg, og hvordan det ser ut fra Kyiv. Gårsdagen er også viktig for Ukraina, for der ble det besluttet viktige prinsipper for videre hjelp. 

Støre ramser opp bedre koordinering mellom Nato-medlemmer, og at militær og økonomisk støtte skal samordnes bedre. 

– Dette er jo noe som vi har utarbeidet i samarbeid med Ukraina, og det kan vi markere i dag, sier Støre under pressekonferansen. 

Kraftig vekst

Forsvarsminister Gram sier til Forsvarets forum at det fortsatt er stort behov for luftvern, og at også Norge må opprettholde en viss minimumsbeskyttelse.

– Vi må ha egenevne i Norge til det vi kaller styrkeproduksjon. Vi skal ha en kraftig vekst i det norske luftvernet fremover, og da er vi nødt til å utdanne soldater og folk som kan dette her, sier han. 

Det er stor etterspørsel etter luftvern som følge av Russlands angrepskrig, og forsvarsministeren sier at mange donerer mye fra egen beholdning. 

– Det tar jo opp til flere år å få produsert nye system. Vi har allerede tatt mye fra vårt eget, men vi leter samarbeid med andre for å bidra. Vi har også satt i bestilling til et NASAMS-batteri til Ukraina fra Kongsberg. Men det tar jo litt tid før det blir ferdigprodusert, sier han. 

Del av Nansen-programmet 

IRIS T-donasjonen er en del av det norske Nansen-programmet. 

I revidert nasjonalbudsjett la regjeringen opp til at inntil fire milliarder kroner fra Nansen-programmet skal brukes til luftverntiltak ut året 2024. 

I tillegg til å øke det norske tilskuddet til det tyske luftverninitiativet Immediate Action for Air Defense settes det av midler for å bidra til den internasjonale innsatsen for å støtte Ukraina med reparasjon og vedlikehold av luftvernmateriell. Denne støtten gjennomføres i tredjeland.

Norge er medleder i den maritime koalisjonen for Ukraina og er medlem av kampflykoallisjonen og luftvernkoalisjonen. 

Powered by Labrador CMS