Nyheter

FÅR MIDLER: Administrerende direktør i Chemring Nobel, Helge Husby får god støtte av regjeringen fremover.

Kan bli flerdobling av eksplosiver-produksjon:
– Avgjørende for å hjelpe Vesten

Regjeringen skal hjelpe Chemring Nobel med å gire opp produksjonen av militære eksplosiver. Selv da får de ikke dekket etterspørselen.

Publisert Sist oppdatert

Flere norske forsvarsindustrielle bedrifter skal få mer støtte til å øke produksjonskapasiteten fremover fra regjeringen.

Blant dem er Chemring Nobel, som blant annet produserer militære eksplosiver.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En del av regjeringens støtte på 976 millioner kroner til forsvarsindustrien treffer Asker-bedriften. 

Hexamin-produksjonen skal bygges opp. Dette er en viktig ingrediens i produksjonen av avanserte eksplosiver, som Norge er ett av få land som produserer. 

Støtten bidrar til at Chemring Nobel kan bygge opp egen produksjonskapasitet.

– At vi produserer Hexamin vil gi oss kontroll på et av de viktigste ingrediensene i avanserte militære eksplosiver, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på pressekonferansen.

Dobling av dobling

I tillegg planlegger Chemring Nobel og regjeringen å gjennomføre en mulighetsstudie for etablering av ny produksjonskapasitet av militære eksplosiver.

– Vi ser på produksjon av militære eksplosiver som det mest avgjørende norske forsvarsindustrielle bidraget til Ukrainas og allierte behov, sa Gram.

Administrerende direktør Helge Husby sier dette kan bidra til en voldsom økning for bedriften. 

– Jeg tror vi snakker om en kapasitet som er større enn det Chemring Nobel bygger i dag. Så snakker vi nok om et behov for en vesentlig økning også i forhold til det samlede kapasiteten. Altså en dobling av doblingen, sier han til Forsvarets forum. 

Dagens anlegg holder til på Engene ved Sætre i Asker kommune, mens et eventuelt nytt anlegg er det ikke plass til. 

– Det skal utredes. Mulighetsstudiene skal arbeide med å finne en ny lokasjon, men det kommer ikke til å ligge på Sætre, for det er det ikke plass.

ØKER KAPASITET: Administrerende direktør i Chemring Nobel Helge Husby (t.v) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) kunne presenterte nyheter på en pressekonferanse.

Knapphet på eksplosiver

90 prosent av det som produseres i dag eksporteres, men resten går til Nammo. Et fremtidig anlegg vil ha samme profil, spår Husby. 

Selv med nytt anlegg vil de ikke klare å dekke etterspørselen.

– Jeg tror selv at et nytt anlegg i en mulighetsstudie som vi snakker om nå, ikke vil være i nærheten av å dekke det behovet som egentlig er. 

Den administrerende direktøren er klar på at de er en viktig produsent for vesten.

– Et av de største knapphetsfaktorene akkurat nå, det er faktisk militære eksplosiver, som er vesentlig, sier Husby. 

Gram mener produksjonen er med på å hjelpe Ukraina. 

– Som én av to europeiske produsenter av avanserte militære eksplosiver i Europa, er Chemrings produksjon avgjørende for å hjelpe Vesten med fortsette å støtte Ukraina med våpen, sier Gram. 

Hva eventuelle midler kan tilføre, er for tidlig å si. 

– Hva det måtte være av eventuell støtte, kan vi ikke forskuttere noe som helst om nå. Vi må først gjøre en mulighetsstudie, sier Husby. 

Powered by Labrador CMS