Meninger
Informasjonsgapet om krig og norsk beredskap
Samfunnet må gi bedre grunnlag for ungdommer til å forberede seg på å bli innrullert av verneplikten og en økt bevissthet omkring beredskap.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.
I løpet av 2022 har samfunnet fått et mer realistisk forhold til Norges og Europas sikkerhetssituasjon. Krigen i Ukraina overrasket mange, meg inkludert.
Det er blitt tydeligere for meg at vi ikke skal ta friheten for gitt, og jeg ser alvoret av at Forsvaret og beredskapsplanene våre treffer de faktiske farer som truer.
I år betyr 8. mai og 17. mai-markeringene noe litt annet enn jeg har opplevd tidligere.
I tiden som kommer mener jeg det er viktig at samfunnet setter fokus på informasjon om verneplikt, Forsvar og beredskap. Det er et økt alvor knytt til militærtjeneste i dag enn tidligere, denne utviklingen presenterer et behov for forutsigbarhet.
Informasjon er en forutsetning for å anvende verneplikten på god måte. Ettersom antall soldater i førstegangstjenesten øker, vil plikten treffe flere.
Forholdet mitt til Forsvaret og førstegangstjenesten var i ungdommen preget av en Forsvars-positiv familie og mangel på en plan etter videregående. Av den grunn haket jeg av på «motivert» i egenerklæringen og trente så godt jeg klarte i forkant av sesjon.
De første dagene i tjeneste innså jeg at mine forventninger til militæret var helt feil. Det var ikke som i amerikanske filmer, reklamefilmer med spesialstyrker eller fly og heller ikke som historiene jeg fikk høre fra venner og familie. Jeg trodde det skulle være løping i skogen, graving av skyttergraver og skriking hele året.
Det tok jeg veldig feil i.
I tillegg til gapet mellom forventningene og realiteten, hadde jeg lite forståelse for at tjenesten virkelig var en plikt. Tjenesten er lovpålagt til den grad at politi eller militærpoliti hentet soldater som prøver å unnvike tjeneste.
Les også: Verdien av et mangfoldig og inkluderende forsvar
Gjennom å se motstandsdyktigheten i samfunnet i Ukraina, gikk det i større grad opp for meg hva rollen som soldat går ut på. Krise og krig er over de siste årene blitt mer alvorlig og virkelighetsnært og det har skapt et behov for informasjon blant alle samfunnsgrupper.
Jeg mener at samfunnet må gi ungdommene bedre grunnlag for å forberede seg på å bli innrullert av verneplikten og samfunnet en økt bevissthet omkring beredskap.
Kunnskap er nøkkelen til god beredskap i samfunnet. Pensum i skolen har ingenting om verneplikt, og lite om verdensorden og hva krig betyr. Dette er spørsmål som kommer fra alle deler av samfunnet, men særlig fra barn og ungdom.
For å bygge en realistisk verdensoppfatning for ungdommene våre, må vi ærlig og realistisk formidle Norges sikkerhetssituasjon som del av en verdensorden, hva verneplikt er og hvordan beredskapsplaner treffer de forskjellige deler av samfunnet.