Nyheter
TEST: Kina skal ha gjennomført en test av det nye hypersoniske missilet DF-17. Testen skal ha kommet overraskende på amerikansk etterretning, ifølge kilder Financial Times har snakket med. Bildet er fra Kinas 70-årsfeiring av grunnleggelsen av kommunismen i Kina i 2019, hvor våpnene ble vist frem i en parade på Den himmelske freds plass midt i Beijing.
Foto: Ng Han Guan, AP
Financial Times: Kina testet hypersonisk missil
Kina skal ha gjennomført en test av et nytt hypersonisk missil, melder storavisen Financial Times.
Avisen skriver med grunnlag i en rekke kilder at Kina i august skjøt opp et missil med kapasitet til å føre et kjernefysisk stridshode.
Missilet gikk rundt hele kloden i lav høyde før det gikk inn mot målet sitt, som det bommet på med rundt 30 kilometer.
Kildene forteller til avisa at missilet ble skutt opp med en Long March-rakett. Vanligvis blir slike oppskytinger kunngjort, men i dette tilfellet var det ingen kunngjøring.
Vanskelig å spore
Foruten Kina jobber både USA, Russland og minst fem andre land med å utvikle hypersonisk teknologi.
Hypersoniske missiler kan som ballistiske missiler bære kjernefysiske våpen og bevege seg i fem ganger lydens hastighet.
Men i motsetning til ballistiske missiler som går i en høy bue opp i verdensrommet, kan hypersoniske missiler fly lavt i atmosfæren og dermed nå målet sitt raskere. De er dessuten manøvrerbare, noe som gjør dem vanskeligere å spore.
Les også: Funn av granater to steder i landet
Taylor Fravel, en ekspert på kinesisk atomvåpenpolitikk som ikke var klar over testen, sa til Financial Times at et hypersonisk missil bevæpnet med et atomspredingshode kan hjelpe Kina med å omgå amerikanske missilforsvarssystemer som er designet for å ødelegge innkommende ballistiske missiler.
– Hypersoniske missiler flyr i lavere baner og kan manøvreres, noe som gjør dem vanskelige å spore og ødelegge, sier Fravel, professor ved Massachusetts Institute of Technology til avisen.
Mens land som USA har utviklet systemer for å forsvare seg mot krysserraketter og ballistiske missiler, er det fortsatt ikke utviklet metoder for å spore og forsvare seg mot hypersoniske missiler.
Amerikansk etterretning overrasket
Det skal ha kommet overraskende på USAs etterretningstjenester at Kina er kommet så langt i utviklingen av hypersonisk teknologi, ifølge kildene Financial Times har snakket med.
Kina mener den er nødvendig for å forsvare seg mot amerikanske hypersoniske framskritt.
Testen skal ha reist nye spørsmål om hvorfor USA ofte undervurderte Kinas militære modernisering.
Amerikanske militære tjenestemenn har de siste månedene advart om Kinas voksende kjernefysiske evner, spesielt etter at satellittbilder ble utgitt som viste at de bygde mer enn 200 siloer til missiler.
Les også: – Hvis du ser hvordan vi lever nå, kommer du til å gråte
Kina er ikke bundet av noen våpenkontrollavtaler, og har ikke villet engasjere USA i forhandlinger om atomvåpenarsenal og politikk.
Pentagon har ikke kommentert på hendelsen, men uttrykte bekymring for Kina. «Vi har tydeliggjort bekymringene våre for de militære evnene Kina fortsetter å forfølge, evner som bare øker spenningen i regionen og utover,» sa talsmann John Kirby.
«Det er en av grunnene til at vi ser på Kina som vår viktigste utfordring.»
Den kinesiske testen har funnet sted på et tidspunkt da spenningen mellom USA og Kina er høy, blant annet i forbindelse med at Kina har trappet opp den militære aktiviteten ved Taiwan.