Nyheter

STØTTEPAKKE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og USAs forsvarsminister Lloyd Austin under mandagens møte i Kyiv.

USAs forsvarsminister på uanmeldt besøk i Ukraina

Lloyd Austin annonserte en støttepakke på 400 millioner dollar under sitt besøk i Kyiv. Pakken inneholder blant annet artilleriammunisjon og panservernvåpen.

Publisert

Kortversjon:

USAs forsvarsminister Lloyd Austin annonserte en ny støttepakke på 400 millioner dollar til Ukraina under sitt besøk i Kyiv.

Denne pakken inkluderer artilleriammunisjon, pansrede kjøretøy og panservernvåpen, inkludert Javelin.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin kom på et uanmeldt besøk til Ukrainas hovedstad Kyiv på mandag, hvor han møtte president Volodymyr Zelenskyj og presenterte en støttepakke på 400 millioner dollar. Det er den andre pakken av denne typen på en uke, skriver Defense News.

Pakken inkluderer flere typer ammunisjon, blant annet artilleriammunisjon. Ukraina får også pansrede kjøretøy og panservernvåpen, blant annet av typen Javelin.

Austin annonserte støttepakken i et møte med Zelenskyj, som forrige uke la frem et forslag for å avslutte krigen.

Les også: Norskdonert artilleri ubrukelig over tid

Zelenskyj såkalte seiersplan vil kreve langvarig støtte fra Vesten, spesielt Nato-medlemskap og sikkerhetshjelp. 

USA har så langt ikke invitert landet inn i Nato, og har heller ikke gitt tillatelse til å bruke vestlige langdistansevåpen mot mål dypt inne i Russland. 

I møtet ble luftforsvar og utvidelsen av «langdistansevåpen mot russiske militære mål» diskutert, skriver Zelenskyj i et innlegg på sosiale medier etter møtet.

I en pakke på 425 millioner dollar som ble annonsert forrige uke, forpliktet Det hvite hus seg til å sende «hundrevis» av viktige luftforsvarskapasiteter i løpet av de kommende månedene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Til tross for støttepakkene er Zelenskyjs forslag et tegn på hvordan Ukraina ser på dagens situasjon. Den ukrainske presidenten krever fortsatt utad at alle tapte områder, tilbake til annekteringen av Krym i 2014, skal gjenerobres. 

Men ettersom Russland stadig avanserer i Øst-Ukraina og gjenerobrer tapt territorium i Kursk-provinsen, ser krigen stadig dystrere ut for Kyiv, skriver nettstedet.

Tidligere i oktober sa en talsperson for Pentagon at Russlands tap i øst hadde nådd 600.000 så langt i krigen.

Dette er fjerde gang Austin besøker Ukraina og sannsynligvis hans siste som forsvarsminister. Å støtte Ukraina har vært en viktig oppgave under hans embetsperiode. USA har gitt mer enn 61 milliarder dollar i sikkerhetshjelp til Ukraina de siste to og et halvt årene, og Austin har hjulpet med å koordinere bistanden fra andre land gjennom et månedlig forum holdt i Ramstein, Tyskland.

Powered by Labrador CMS