Nyheter

SAMARBEID: Den italienske fregatten Virginio Fasan i Svartehavet i juli 2021. Klassen er utviklet gjennom et fransk-italiensk samarbeid og Italia har gått til innkjøp av ytterligere to av klassen.

Italia signerte ny fregattkontrakt

Italia går til innkjøp av flere fregatter av fransk-italiensk design. 

Publisert Sist oppdatert

Italia har signert en avtale om to nye fregatter. Avtalen er inngått med skips- og forsvarsgigantene Fincantieri og Leonardo. 

Det skriver Defense News. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det er snakk om to nye og oppdaterte FREMM-fregatter. Italia har tidligere bestilt ti fregatter av typen. Den ferskeste avtalen har en verdi på 1,5 milliarder dollar. 

Fregattene skal etter planen leveres i 2029 og 2030. 

Fregattene vil komme med antidrone-kapasiteter og ubemannede systemer for krigføring under vann, på overflaten og i luften. Disse skal erstatte fregatter av Maestrale- og Lupo-klassen. 

– Utviklingen av FREMM kapitaliserer på et prosjekt som gjennom årene har vist seg å fullt ut oppfylle kravene fra den italienske marinen, sier sjefen for den italienske marinen, admiral Enrico Credendino.

FREMM, Fregata Europea Multi-Missione på italiensk, er et fransk-italiensk fregatt-samarbeid. Fregattene er såkalte multirolle-fregatter, som kan brukes til krigføring i ulike domener. I Italia har fregattene fått navnet Carlo Bergamini-klassen, mens franskmennene har kalt sine Aquitaine-klassen. 

Fregattene kommer i to ulike varianter: anti-ubåt (anti-submarine warfare, ASW) og en multirollevariant (general purpose, GP). 

Også USA har kjøpt 20 av de fransk-italienske fregattene og døpt fartøysklassen Constellation-klassen. 

Norge skal i de kommende årene gå til anskaffelse av minst fem nye fregatter. Disse skal ifølge regjeringens langtidsplan anskaffes i partnerskap med en «nær alliert». 

Dette for å unngå særnorske løsninger som på sikt fører til dyre reservedeler og kostbart vedlikehold. Hvem som blir Norges partnere i en fregatt-anskaffelse er ennå ikke klart. 

Tidligere i år sa Nederland at de hadde vært i dialog med blant andre Norge om et fregatt-samarbeid. Norge har allerede inngått et samarbeid med Tyskland om nye ubåter. 

Powered by Labrador CMS