Nyheter:

Nürnberg-prosessene startet 20. november 1945.

Tyskland minnes at det er 75 år siden Nürnberg-prosessene startet

Den gamle keiserbyen Nürnberg ble lagt i ruiner under krigen, men ble valgt som åsted for rettsoppgjøret av symbolske grunner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En nedskalert seremoni i sal 600 i rettsbygningen i Nürnberg markerte fredag at det var 75 år siden rettsoppgjøret mot naziregimet startet i november 1945.

Koronahensyn hadde redusert omfanget, men vitner, politikere og eksperter ville i videoinnlegg være med på å kaste lys over prosessene som var verdenssamfunnets oppgjør med et styre som hadde millioner av liv på samvittigheten.

President Frank-Walter Steinmeier var en av dem som skulle tale, både om fortidens uhyrlige forbrytelser og utfordringene med antisemittisme og høyreekstremisme i dagens Tyskland.

Seremonien fredag markerte starten på en rekke utstillinger, opplesninger og andre arrangementer som holdes i ukene som kommer.

Stilt til ansvar

Nürnberg-rettssakene i nettopp sal 600 var en historisk hendelse i den forstand at et lands ledere for første gang ble stilt til ansvar for sine forbrytelse og overgrep i en internasjonal domstol. I den første rettssaken måtte 21 framtredende nazister svare på offensive spørsmål fra de allierte maktene som vant krigen – USA, Sovjetunionen, Frankrike og Storbritannia.

På tiltalebenken satt hele rekken av toppnazister, bortsett fra Adolf Hitler, Heinrich Himmler og Joseph Goebbels. Alle tre hadde begått selvmord.

Men Hermann Göring, Rudolf Hess, Alfred Rosenberg, Fritz Sauckel og Joachim von Ribbentrop var alle til stede. Og alle erklærte seg «ikke skyldig» etter tiltalen.Rettssaken varte i litt under et år og endte med tolv dødsstraffer, tre tilfeller av livsvarig fengsel, fire lange fengselsstraffer og tre frikjennelser. Det første store slaget i retten ble etterfulgt av tolv lignende saker mellom november 1946 og april 1949.

Symbolsk betydning

Den gamle keiserbyen Nürnberg ble lagt i ruiner under krigen, men ble valgt som åsted for rettsoppgjøret av symbolske grunner. Det var her Hitler arrangerte sine enorme massemønstringer før krigen brøt ut, og det var her de jødefiendtlige lovene ble vedtatt i 1935.

Nürnberg-prosessene la grunnlaget for et globalt rettssystem for dem som hadde utført de verste overgrep menneskeheten er i stand til. Arven fra Nürnberg lever videre i Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) som siden 2002 har vært verdens eneste permanente domstol som behandler folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Tidligere i år ble det holdt nedtonede markeringer i Europa og USA av at det er 75 år siden annen verdenskrig sluttet.

Store parader og arrangementer ble avlyst av koronahensyn.

Powered by Labrador CMS