KRIGSMONUMENT: Tungtvannskjelleren på Vemork regnes som et monument over norsk industri- og krigshistorie. Sabotasjeaksjonen i 1943 stoppet tungtvannsproduksjonen en stund, og forsinket Hitlers atomprogram.Foto: Tomasz Wacko, Norsk Industriarbeidermuseum
Fem år etter at den ble gjenfunnet, åpner tungtvannskjelleren for publikum
Lørdag 18. juni åpnes Tungtvannskjelleren på Vemork igjen, av forsvarsminister Bjørn Arild Gram og sjef for Forsvarets spesialstyrker, Joar Eidheim. Historien om sabotasjeaksjonen i 1943 skal dermed holdes i live der den fant sted.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Natt til 28. februar 1943 gikk sabotører til aksjon på Vemork. De kom seg inn i Tungtvannskjelleren og sprengte tungtvannscellene og forsinket nazi-regimets forsøk på å utvikle en atombombe. Sabotørene ble ikke oppdaget av de tyske vaktene og liv gikk ikke tapt.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
– Som et monument over norsk industri- og krigshistorie er Tungtvannskjelleren på Vemork et kulturminne av stor nasjonal og internasjonal betydning, skriver Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) i en pressemelding.
Kjelleren ble funnet mer eller mindre intakt og i svært god stand i 2017. Et nitidig arbeid med å avdekke kjelleren begynte. Samtidig startet planleggingen av et nytt museumsbygg for å bevare og formidle historien om Tungtvannsaksjonen for fremtidige generasjoner.
Fem år med utgravinger og planlegging har ført frem til at kjelleren og et nytt museumsbygg nå blir tilgjengelig for publikum, ifølge pressemeldingen fra industriarbeidermuseet. Historien om sabotasjeaksjonen i 1943 vil dermed bli fortalt videre nøyaktig der den fant sted.
Det nye museumsbygget som åpner 18. juni 2022 er bygget over ruinene av den historiske tungtvannskjelleren og presenterer kjelleren i sin opprinnelige tilstand, som en del av NIAs arbeid med å bevare og presentere norsk industri- og kulturarv.
Til åpningen lørdag er blant andre pårørende og etterkommere av sabotørene invitert, samt stortingsrepresentant Abid Raja, fylkesordfører Terje-Riis Johansen, ordfører Steinar Bergsland, den britiske ambassadøren Richard Wood, Special Forces Club ved John Andrews, riksantikvar Hanna Geiran og direktør for Norsk Industriarbeidermuseum Anna Hereid.
Industriarven Rjukan og Notodden ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i juli 2015.