Nyheter:
– Rønneberg var et forbilde
Tidligere sjef for Forsvarets spesialkommando, nå HV-sjef Eirik Kristoffersen, sier Joachim Rønneberg var et forbilde.
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
99 år gamle Joachim Rønneberg, lederen for operasjon Gunnerside –tungtvannsaksjonen på Vemork i 1943 – sovnet stille inn i Ålesund natt til søndag.
– Joachim var og vil alltid være et forbilde. Han var tydelig på at vi ikke skal ta fred, frihet og demokrati for gitt, sier generalmajor Eirik Kristoffersen i en kommentar til Forsvarets forum.
– Jeg var så heldig å få møte Joachim Rønneberg flere ganger. Første gang under 50 årsmarkeringen for tungtvannsaksjonen i 1993 på Rjukan, og sist i juni i år, i hjembyen hans Ålesund.
Han var tydelig på at vi ikke skal ta fred, frihet og demokrati for gitt
Les portrett av Rønneberg fra 2013
Høy stjerne. I Forsvarets spesialstyrker har Rønneberg og resten av gruppen fra Gunnerside-operasjonen en svært høy stjerne. Rønneberg har besøkt FS og Forsvarets spesialkommando (FSK) flere ganger, mens FSK-ere også har besøkt Rønneberg i hjembyen Ålesund. Da den nye spesialbåten til FS skulle døpes på Fosnavåg, tok naturlig nok Rønneberg turen ned i båten dagen i forveien, for å snakke med spesialsoldatene. Også den gang kom historiene tett.
– Jeg vil huske Rønneberg spesielt som en soldat og hedersmann som satte menneskeverdet høyest og som fullt ut forstod at forsvarsvilje starter hos hver enkelt av oss som bor i Norge, sier Eirik Kristoffersen.
Ansvarlig for Forsvarets spesialstyrkers historie, rittmester Tomas Adam, sier det først og fremst er vemodig at Rønneberg nå er borte.
– Men, jeg kjenner også på en takknemmelighet i forhold til innsatsen som han gjorde, ikke bare under krigen, men også i mange år etter 2. verdenskrig. Rønneberg var veldig opptatt av forsvarssaken og av verneplikten, forteller Adam.
Han har møtt og reist sammen med Rønneberg flere ganger, også til Skottland der Rønneberg fikk sin utdanning.
– Joachim var svært alminnelig som menneske, men samtidig ledet han likevel en av de mest berømte sabotasjeaksjonene under 2. verdenskrig. Han hadde en sterk vilje og dessuten evne til å forsvare landet, sier Adam.
– Rønneberg var ikke spesielt opptatt av at han var spesialsoldat, han var mer opptatt av viktigheten av sterkt forsvar og de alminnelige menneskene. Han engasjerte seg i både forsvarssaken og ikke minst i Heimevernets utvikling.
Joachim var svært alminnelig som menneske, men samtidig ledet han likevel en av de mest berømte sabotasjeaksjonene under 2. verdenskrig.
Krigshelt. Forfatter Gunnar Myklebust, som skrev boken «Tungtvannssabotøren» om Joachim Rønneberg (utgitt i 2011) sier dette til VG:
– Han var da over 90 år før vi startet arbeidet med boken. Han nektet å bli kalt krigshelt – for ham var det de som satte livet til, som var krigsheltene. Han var blant de overlevende. Det var helt overnaturlig, nesten elektrisk å sitte og høre ham fortelle om krigen, i korte, enkle setninger. Han husket alt, forteller Myklebust til VG.
Myklebust besøkte ifølge avisen Rønneberg siste gang i forbindelse med hans 99-årsdag i august i år. Til VG forteller forfatteren om en svekket, men åndsfrisk kar, som fortsatt hadde sine ukentlige turer til konditoriet i Ålesund for å møte gamle venner.
Tungtvannssabotørene i gruppa Gunnerside har fått en egen øvelse oppkalt etter seg, «Øvelse Gunnerside». Det er fallskjermjegernes eksamensøvelse etter endt vinterkurs. Den er krevende og foregår på Hardangervidda. Soldatene må i likhet med Gunnerside-gruppa fra 2. verdenskrig ta seg til Vemork for å «sprenge» fabrikken – som nå er revet.
I 2017 ga Rønneberg det som ble oppfattet som en ordre til øvelsen, at de som deltok måtte ta med tungtvann til ham.
En del av øvelsen gikk derfor ut på å ta seg inn i den gamle kraftstasjonen, hente ut en koffert med tungtvannsprøver og så bringe den til Rønneberg. Det gjorde fallskjermjegergruppen, og en måned etter at kofferten var hentet ut ble den overlevert personlig av to fallskjermjegere. Det skjedde i hjemmet til Rønneberg i Ålesund. Det var Jegerbudstikka som først omtalte dette oppdraget i fjor.
Forbilde. Også generalmajor Torgeir Gråtrud, sjef for Forsvarets spesialstyrker sier Rønneberg var et stort forbilde.
– Han har betydd mye for oss i Forsvarets spesialstyrker. Dette er en av de virkelige store fra krigens dager, og vi har hatt med ham helt inn til det siste, sier Gråtrud.
Han forteller at Rønneberg gjennom sine fortellinger om hva han og tungtvannsgjengen var med på under 2. verdenskrig har inspirert alle i spesialstyrkene.
– Vi har hatt gode samlinger med ham og gått sabotørmarsjen sammen med ham så lenge det var mulig. Selv har jeg gått den to ganger med Rønneberg. Vi hoppet ut i fallskjerm, linket opp med Rønneberg på bakken og gikk sammen, sier generalmajoren.
– Hva slags inntrykk sitter dine soldater igjen med av minner?
– La meg si det slik: Når våre soldater skal gjøre det Rønneberg og Gunnerside-gruppa gjorde i et okkupert Norge, så går det kaldt nedover ryggen på dem alle sammen. Alle er imponert over hva de fikk til, sier Gråtrud.
Når våre soldater skal gjøre det Rønneberg og Gunnerside-gruppa gjorde i et okkupert Norge, så går det kaldt nedover ryggen på dem alle sammen
Gråtrud sier FS-staben vil ta en samling mandag morgen og minnes Rønneberg. Hva som skjer videre i forhold til begravelse er ikke avklart.
Tenner lys. Sjef for Forsvarets spesialkommando, oberst Brage Larsen, sier de vil tenne lys for å minnes Rønneberg mandag 22. oktober.
– Jeg har møtt ham noen ganger, først som kadett, senere som ansatt og som sjef for FSK. Han har vært flere ganger hos oss på Rena, men i det siste har vi besøkt ham mest i Ålesund. Han er et stort forbilde for hele avdelingen, sier Larsen.