Nyheter

SABOTØR-HISTORIER: Ole Kristian Grimnes (bak) og Stein Wilhelm Åsland, tidligere nestkommanderende ved Forsvarsmuseet leser historien til noen av sabotørene.
SABOTØR-HISTORIER: Ole Kristian Grimnes (bak) og Stein Wilhelm Åsland, tidligere nestkommanderende ved Forsvarsmuseet leser historien til noen av sabotørene.

Hemmelig norsk sabotørtrening i Sverige fikk stor oppmerksomhet

I de dype svenske skoger fikk omkring 150 nordmenn sabotørutdanning mot slutten av krigen. Nå er det lansert bok og utstilling om dem.

Publisert

Det var lang kø, og bygdehuset i Gropen litt syd for Leksand i Sverige ble fylt til randen. Interessen for utstillingen og boken om den hemmelige treningen av norske sabotører i slutten av andre verdenskrig var formidabel.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected]o.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I tilstøtende rom måtte folk stå, og i regnværet utenfor ventet folk tålmodig på å få komme inn. Ildsjelen bak boken «Odden» og utstillingen er Birgitta Lindström.

Odden var dekknavnet for den svært hemmelige sabotørutdanningen som ble gjennomført i Sverige. Lindström var sju år da omkring 150 norske sabotører fikk sabotasjetrening i nabolaget.

Treningen ble gjennomført i de dype svenske skogene for å få minst mulig oppmerksomhet. I sitt bokprosjekt har hun fått med seg forfatter Anders Johansson. Johansson har i tillegg til boken «Den glemte armeen» forfattet flere bøker knyttet til andre verdenskrig. Johansson medvirket også i arrangementet i Gropen.

Les også: Både den svenske forsvarssjefen og den mektige forsvarsministeren Sven Andersson ville at Sverige skulle produsere atomvåpen. Men det var stor politisk splid internt i Socialdemokraterna.

Under åpningen deltok blant flere Ole Kristian Grimnes og Gunn Sembsmoen. Grimnes er norsk historiker og professor emeritus i moderne historie ved Universitetet i Oslo. Han ga et innblikk i Norges situasjon og forholdet til Sverige de siste krigsårene.

Gunn Sembsmoen var ett år da foreldrene tok med seg sin datter og flyktet til Sverige i 1944. Hennes far, Anders Bjerkøen, fikk militær trening i en norsk avdeling ved Falun. Etter en liten rundreise i Sverige endte Gunn og hennes mor Gerd opp i Skeberg. Gerd skrev ned sine minner fra krigsårene. Litt av hennes historie er gjengitt i Birgitta Lindstrøms bok.

Gunn Sembsmoen skulle få æren av å åpne den lille utstillingen som har fått plass i samfunnshuset. Flere nordmenn hadde tatt turen over Kjølen for å være til stede ved arrangementet.

Powered by Labrador CMS