Nyheter

SABOTØR-HISTORIER: Ole Kristian Grimnes (bak) og Stein Wilhelm Åsland, tidligere nestkommanderende ved Forsvarsmuseet leser historien til noen av sabotørene.

Hemmelig norsk sabotørtrening i Sverige fikk stor oppmerksomhet

I de dype svenske skoger fikk omkring 150 nordmenn sabotørutdanning mot slutten av krigen. Nå er det lansert bok og utstilling om dem.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var lang kø, og bygdehuset i Gropen litt syd for Leksand i Sverige ble fylt til randen. Interessen for utstillingen og boken om den hemmelige treningen av norske sabotører i slutten av andre verdenskrig var formidabel.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I tilstøtende rom måtte folk stå, og i regnværet utenfor ventet folk tålmodig på å få komme inn. Ildsjelen bak boken «Odden» og utstillingen er Birgitta Lindström.

Odden var dekknavnet for den svært hemmelige sabotørutdanningen som ble gjennomført i Sverige. Lindström var sju år da omkring 150 norske sabotører fikk sabotasjetrening i nabolaget.

Treningen ble gjennomført i de dype svenske skogene for å få minst mulig oppmerksomhet. I sitt bokprosjekt har hun fått med seg forfatter Anders Johansson. Johansson har i tillegg til boken «Den glemte armeen» forfattet flere bøker knyttet til andre verdenskrig. Johansson medvirket også i arrangementet i Gropen.

Les også: Både den svenske forsvarssjefen og den mektige forsvarsministeren Sven Andersson ville at Sverige skulle produsere atomvåpen. Men det var stor politisk splid internt i Socialdemokraterna.

Under åpningen deltok blant flere Ole Kristian Grimnes og Gunn Sembsmoen. Grimnes er norsk historiker og professor emeritus i moderne historie ved Universitetet i Oslo. Han ga et innblikk i Norges situasjon og forholdet til Sverige de siste krigsårene.

Gunn Sembsmoen var ett år da foreldrene tok med seg sin datter og flyktet til Sverige i 1944. Hennes far, Anders Bjerkøen, fikk militær trening i en norsk avdeling ved Falun. Etter en liten rundreise i Sverige endte Gunn og hennes mor Gerd opp i Skeberg. Gerd skrev ned sine minner fra krigsårene. Litt av hennes historie er gjengitt i Birgitta Lindstrøms bok.

Gunn Sembsmoen skulle få æren av å åpne den lille utstillingen som har fått plass i samfunnshuset. Flere nordmenn hadde tatt turen over Kjølen for å være til stede ved arrangementet.

Powered by Labrador CMS