BISETTELSE: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen holdt tale under Erling Lorentzens bisettelse i Asker kirke.Foto: Andrea Vasholmen Mostue, Soldatnytt
– En person som motiverte og inspirerte
– Han var en av dem som minnet oss på at fred, frihet og demokrati, det kommer ikke gratis, sier forsvarssjefen om Erling Lorentzen, som ble bisatt i Asker kirke i dag.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det var en veldig flott seremoni, både på norsk, portugisisk og på engelsk. Han hadde jo mange av vennene sine i Brasil, og eldstesønnen er i Brasil. Seremonien var for oss i kirken, men den ble også streamet, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Forsvarssjefen kjente Lorentzen godt og holdt minneord under bisettelsen.
– For det første var jeg en venn av Erling. Jeg ble veldig godt kjent med han da han kom til Rena. Han kom og besøkte med da jeg var sjef for Forsvarets spesialkommando. Det som var viktig å få frem, var både den innsatsen han gjorde under krigen, det at han fortsatte å være opptatt av forsvar og motstandskraft i det norske samfunnet, også etter at han startet sitt sivile karriere. Og ikke minst det at han holdt kontakten på sine eldre dager og minnet oss på de lange linjene, sier Kristoffersen.
Han trekker frem engasjementet Lorentzen viste for Forsvaret lenge etter at krigen var ferdig, og hva han har betydd for soldatene i spesialstyrkene da Kristoffersen ledet dem.
– Også var han en inspirasjon, fordi han ble med oss på skytebanen, fløy helikopter med oss, han hoppet til og med fallskjerm med oss, mer enn 70 år etter at han gikk fallskjermutdanningen sin i Skottland. Han var en person som motiverte og inspirerte, og som vi satte stor pris på i spesialstyrkene, sier forsvarssjefen.
– Hva er de beste minnene du har om Lorentzen?
– Det er jo møtene ute blant soldatene våre, der han snakket om hvilken trening han gikk gjennom under krigen og hvordan det var å være i Hallingdal, møtene der fortiden møter nåtiden, og den ukuelige optimismen hans.
– Det blir stadig færre tidsvitner fra Andre verdenskrig. Hva tenker du om viktigheten av å bevare minnene til dem som opplevde krigen?
– Det er viktig å ta vare på historien. Han var også en av dem som minnet oss på at fred, frihet og demokrati, det kommer ikke gratis. Det kommer med en pris, og den må vi være villige til å slåss for og stå opp for hver dag.
– Hvis jeg dør
Sønnen Haakon Lorentzen, som sitter koronafast i Brasil, fulgte begravelsen over nettet. Dermed var det Lorentzens nevø Einar Lorentzen som holdt minneordene fra Haakon.
– Far snakket aldri til oss om når han dør, men at hvis han dør. Han sa ved enkelte anledninger at «Hvis jeg dør, så håper jeg det skjer plutselig og i hyggelige omgivelser».
Sønnen trakk også fram at det var typisk hans far å ikke velge minste motstands vei.
Som eksempler ble det nevnt da Lorentzen som 17-åring meldte seg inn i motstandsbevegelsen mot naziokkupasjonen og sin forelskelse i Norges prinsesse.
Motstandsmannen, som ble kongens svoger, var blant annet med i motstandsgruppa Milorg og Kompani Linge under 2. verdenskrig.
Dette var noe av det forsvarssjef Eirik Kristoffersen trakk fram i sine minneord.
– Han fortjener vår takk for sin heltemodige innsats under andre verdenskrig og sitt utrettelige arbeid også etter krigen.
– Erling sto opp selv når situasjonen så håpløs ut. Først i motstandsbevegelsen i Norge og senere som offiser i Kompani Linge, sa Kristoffersen.
Lorentzen ble tildelt en rekke utmerkelser, blant annet St. Olavsmedaljen med ekegren for sin krigsinnsats.
– Historiene fra din reise og ditt ekstraordinære liv er endeløse og vil alltid bli husket, sa forsvarssjefen.
Likte vanskelige oppgaver
Det ble også holdt minneord fra Brasils ambassadør George Monteiro Prata. Minneordene ble fremført på portugisisk av Lorentzens svigersønn, Paulo Ribeiro.