Minneord
ASBJØRN FJELD: En hedersmann har gått bort, og vi lyser fred over hans minne, skriver Petter Ringen Johannessen og Arnfinn Moland om Asbjørn Fjeld.
Foto: Privat
Kampen for et fritt land ble viktigere enn livet for Asbjørn. Det skal vi alle være takknemlige for i dag
Den siste av det legendariske Kompani Linges menn, med operativ tjeneste i det tyskokkuperte Norge, er død.
100 år gamle Asbjørn Fjeld sovnet stille inn 19.mars, og en av landets betydeligste krigsveteraner har gått bort. Hans deltakelse i den andre verdenskrig varte i fem år og en måned, og ikke en dag etter midnatt 8. april 1940 og fram til 8. mai 1945 var kampen for Norges frihet ute av hans sinn.
Da flyalarmen gikk i kasernen på befalsskolen på Akershus festning ved midnatt 8. april 1940, markerte det også overgangen fra teori til praksis for den unge kvinesdølen. Kort tid etter fikk han utdelt 20 skarpe skudd og alvoret var i gang. Fra krigens første dag til 30. april deltok han i en håpløs, men likevel nødvendig og viktig, militær kamp mot teknologisk overlegne tyske tropper. Møtet med panservogner gjorde til slutt overgivelse uunngåelig, etter harde kamper for å sinke den tyske fremrykningen, og dermed gi konge og regjering muligheten til å komme seg nordover og i sikkerhet.
Hans far Oskar, og broren Martin hadde deltatt under kampene på Rogalandsfronten, og i mai ble familien samlet i Kvinesdal, etter et fjorten dagers fangeopphold for Asbjørn. Mens faren ble trukket inn i organiseringen av Milorg, fikk Asbjørn sammen med sambygdingen Oddvar Veraas ansvaret for «Cheese A»-radiosenderen i Kvinesdal. Deretter ble han en del av det velkjente motstandsmiljøet i Flekkefjord-distriktet, aktiviteten på Helle, der Gunvald Tomstad spilte dobbeltspill, samt operasjon Carhampton.
Motstandskampen på Sørlandet opplevde mange harde slag, hvor arrestasjoner, tortur, fengsel og død skapte store utfordringer for det illegale arbeidet. I mai 1944 måtte Asbjørn derfor komme seg i sikkerhet over til Sverige, før turen drøye to måneder senere gikk videre til Storbritannia og opptak i Kompani Linge. Her gjennomgikk han knallhard trening i regi av Special Operations Executive, før han som elitesoldat i april 1945 hoppet ut i fallskjerm over Åseral. Hans hovedoppdrag gikk ut på å sikre kraftanlegget Skjerka mot tysk ødeleggelse i krigens sluttfase. Her ble han gjenforent med Milorg, og Skjerka ble i frigjøringsfasen overtatt uten dramatikk. Fjeld avsluttet sin tjeneste på Sørlandet som nestkommanderende i Milorg distrikt 18 (Agderfylkene), og fra frigjøringen med kontor i Gestapos tidligere lokaler i Arkivet i Kristiansand.
Asbjørn Fjeld klarte seg velberget gjennom krigsårene, men det gjorde ikke hans far Oskar. Han ble arrestert under opprullingene på Sørlandet i desember 1942, og siden sendt til den tyske Nacht und Nebel-leiren Natzweiler, hvor han døde 5. juli året etter. Midt i frigjøringsrusen nådde den tragiske meldingen Asbjørn, og det ble hans tunge jobb å meddele resten av familien om farens skjebne.
30. juni 1945 var Kompani Linges menn samlet til sin første og siste oppstilling i Oslo. Sammen med sine kolleger ble Asbjørn Fjeld dimittert og kompaniet oppløst. Men Asbjørn hadde begynt sin militære utdannelse før krigen og hadde tenkt å fullføre. Med en tung ballast av praksis i kropp og sjel, begynte han på Krigsskolen høsten 1945. Hele resten av hans yrkeskarriere ble tilbrakt i Forsvaret, og etter tjeneste i Tysklandsbrigaden ble Luftforsvaret hans våpengren. Han tjenestegjorde i Oslo, på Ørlandet og til slutt på Sola, hvor han avsluttet en lang arbeidsdag i Forsvaret som oberstløytnant. I 1946 giftet han seg med Gunhild Eiesland fra Fjotland, som han hadde truffet under krigen, og de fikk fire barn sammen.
Asbjørn Fjeld var en person som aldri var i tvil om retningen da landet ble overfalt. «Frihet og liv er ett», skrev Nordahl Grieg, og kampen for et fritt land ble viktigere enn livet for Asbjørn. Det skal vi alle være takknemlige for i dag.
En hedersmann har gått bort, og vi lyser fred over hans minne!
Les også: Linge-arven