Nyheter

JUBILEUM: I år er det 80 år siden sovjetiske styrker frigjorde Finnmark etter andre verdenskrig. Bilde fra kransenedleggelse i 2019 i Kirkenes, hvor daværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov var til stede.

Frykter ikke russiske reaksjoner under frigjøringsdag i Finnmark

Ordfører i Sør-Varanger Magnus Mæland er ikke bekymret for årets minnesmarkering i Kirkenes og mener Russland har lært at propagandaen deres ikke fungerer. 

Publisert

Fredag 25. oktober er det 80 år siden sovjetiske styrker rykket inn i Kirkenes og frigjorde Øst-Finnmark under andre verdenskrig.

Selv om det ble amper stemning under fjorårets minnesmarkering, er ikke ordfører Magnus Mæland i Sør-Varanger bekymret for reaksjoner fra Russland under den kommende minnemarkeringen. 

– Jeg håper Putin-regimet holder seg unna og kan ikke tenke meg at de vil prøve seg på noe. Jeg tror de har lært at propagandaen deres funker dårlig, sier Sør-Varanger ordføreren til Forsvarets forum.

Etter gjentatte forsøk har Forsvarets forum ikke lyktes i å få kontakt med Det russiske generalkonsulatet i Kirkenes eller Den russiske ambassaden i Oslo. 

I fjor skapte Mæland reaksjoner blant flere da han splittet markeringen, la ned krans ved frigjøringsmonumentet og holdt hovedtalen ved Krigsmødremonumentet i sentrum av Kirkenes. 

– Mange lot seg provosere i fjor av at hovedarrangementet ble flyttet. Hvordan stiller du deg til dette i år? 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det vil alltid være noen som reagerer. I år legger jeg opp til en verdig og fin markering, skal legge ned krans ved frigjøringsmonumentet og holde en tale om frihet, fred og at det er krig i Europa. Vi skal hylle de menneskene som gav sitt liv under andre verdenskrig, sier Mæland. 

– Men jeg kommer til å si det jeg mener, legger han til. 

I en e-post til Forsvarets forum, skriver politiet i Øst-Finnmark at de har god dialog med arrangørene og at de vil være til stedet for å sikre at arrangementet kan gjennomføres på en trygg og sikker måte. 

– Politiets rolle er ikke å stoppe ytringer, men vi vil gripe inn ved fare for liv og helse og for å opprettholde ro og orden, sier Stein Hugo Jørgensen, tjenesteenhetsleder for Varanger politistasjonsdistrikt. 

Powered by Labrador CMS