Nyheter

GRØNN: I oktober hadde Heimevernsungdommen i HV-17 sin første øvelse i grønn uniform.

Heimevernsungdommen har inntatt Finnmark

Nå skal ungdom i Nord-Norge læres opp i våpen og marsjteknikk. Heimevernsungdommen har etablert seg for fullt i HV-17. 

Publisert

Kortversjon:

  • Heimevernsungdommen (HVU) er et fritidstilbud for ungdom mellom 16-21 år som ikke har gjennomført førstegangstjenesten, med fokus på grunnleggende soldaterferdigheter som skyting og orientering.
  • HVU har nylig utvidet tilbudet til Finnmark. De har tidligere vært aktivt i distrikter som Oslo og Akershus, Agder og Rogaland og Trøndelag.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

– Dagens situasjon har selvfølgelig forsterket viktigheten av å motivere ungdommen tidlig. Forsvaret skal styrkes fremover, og da trenger vi flere folk, sier ungdomskonsulent Thomas Benky.

I både neste års statsbudsjett og i langtidsplanen for Forsvaret er det bevilget penger til Heimevernsungdommen (HVU). Hensikten er å etablere ungdomstilbudet flere steder i landet. 

Nå har tilbudet kommet til Finnmark og HV-distrikt 17. 

Tidligere har det kun vært Heimevernsungdom i de tre distriktene Oslo og Akershus (HV-02), Agder og Rogaland (HV-08) og Trøndelag (HV-12). 

I starten av oktober hadde ungdommene i nord sin første øvelse i uniform.

Stor interesse

Heimevernsungdommen er et fritidstilbud fra Heimevernet til ungdom i alderen 16 til 21 år, som ikke har gjennomført førstegangstjenesten.

Gjennom jevnlige møter lærer ungdommene grunnleggende soldaterferdigheter blant annet skyting, orientering, marsjteknikk og grunnleggende sanitetsferdigheter. Heimevernsungdommen utdannes imidlertid ikke i stridsteknikker.

ØVELSE: Fagplanen til Heimevernsungdommen innebærer ulike soldatferdigheter ungdommen skal lære. Øvelsen i oktober fant sted på Porsangermoen leir.

Benky er ungdomskonsulent i HV-17, og leder HVU på vegne av distriktet. Han forteller at opprettelsen av HVU-avdelingen i nord henger i tråd med oppbyggingen av Forsvaret som skal skje de neste årene. 

– Finnmark er en strategisk viktig del av Norge å forsterke forsvarsviljen blant unge, forteller Benky.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han opplever at interessen for Forsvaret og Heimevernet er stort blant ungdommen, og at flere er nysgjerrige. 

– Veldig lærerikt

For å rekruttere ungdommen var ungdomskonsulenten ute i lokalavisene og besøkte ulike videregående skoler i regionen. På et av disse skolebesøkene fikk Adele Hedlund Pedersen (18) sansen for HVU.

– De holdt et fremlegg for hele skolen, også syntes jeg det hørtes veldig spennende ut og veldig gøy, så jeg meldte meg på, sier Pedersen om besøket.

Adele Hedlund Pedersen snakker varmt om samholdet i HVU. Hun mener flere ungdom burde vurdere å melde seg på.

Hun mener det er bra at ungdom blir inkludert også før førstegangstjenesten. Pedersen oppfordrer flere til å bli med. 

Opplegget har så langt vært gøyere enn hun først så for seg:

– Det er mange som tror at det bare skal være skikkelig slitsomt. Selvfølgelig kommer det til å være litt slitsomt, men det er veldig lærerikt og veldig verdt det, sier 18-åringen. 

– Hva ser du mest frem til?

 – Jeg ser frem til å lære meg å bruke våpen, og å få gå litt på turer. I tillegg til å få et innblikk av det militære. Alle de reglene og det som hører til. Det høres jo veldig spennende ut, forteller Pedersen.

Pedersen ønsker seg naturligvis et år i førstegangstjenesten: 

– Jeg har lyst til å dra i førstegangstjenesten, i såfall i Sjøforsvaret. Hvis jeg kommer inn.

Powered by Labrador CMS