Nyheter

ØNSKES FJERNET: Et av monumentene som Vardø-ordføreren ønsker å rive er plassert i Persfjord, i Vardø kommune. Til opplysning er bildet i saken tatt av et familiemedlem av journalisten.

Vil rive uoffisielle russiske krigsmonumenter i Finnmark

Vardø-ordfører Tor-Erik Labahå mener de uoffisielle krigsmonumentene som hedrer norske partisaner misbrukes av russiske myndigheter og sympatisører. Nå ønsker han dem fjernet. 

Publisert Sist oppdatert

– De såkalte minnesmerkene i Persfjord og Langbunes ser mer ut som grensestolper enn minnesmerker, sier Vardø-ordføreren til The Barents Observer

Han mener at de uoffisielle monumentene har blitt brukt av Russland på en helt annen måte enn de først var tiltenkt. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Minnesmerkene som er reist på fastlandet utenfor Vardø, i Persfjord og i Langbunes i 2011 og 2018, er begge blitt laget i Russland og initiert av tjenestemenn fra Murmansk og Russlands generalkonsulat i Kirkenes. 

– Det russiske narrativet som blir ført i Russland i dag er ikke riktig i det hele tatt. Uansett hvordan man vrir og vender på det, så er de ikke en del av de offisielle minnesmerkene. Alt annet er propaganda, sier ordfører Tor-Erik Labahå til Forsvarets forum. 

Monumentene hedrer norske partisaner som hjalp KGB og Den røde armé med informasjon om nazistenes bevegelser i Øst-Finnmark under krigen.  

Partisanbautaen i Kiberg som ble avduket av Kong Harald 3. august 1992 er det offisielle minnesmerket for partisanenes innsats. I Rena leir, ble det i 2021 også reist en minnestein. 

– Bautaen i Kiberg bærer den sterke symbolikken knyttet til partisanenes innsats og de livene som gikk tapt under 2. verdenskrig. Vardø kommune og Norge vil stå i evig takknemlighet til dem. Det skal ikke være noen tvil om det, understreker Labahå. 

Russiske diplomater, tjenestemenn og privatpersoner  har framhevet minnesmerkene som symbolet på vennskap på tvers av landegrensene. 

Det finnes også et tredje minnesmerke som er reist for sovjetiske piloter som mistet livet under krigen, også dette monumentet mener Labahå bør fjernes.  

Det var lokalavisen Østhavet som først omtalte saken. 

Powered by Labrador CMS