Nyheter

KLARSIGNAL: Statsminister Erna Solberg og næringsminister Iselin Nybø under pressekonferansen 8. oktober 2021. Andøya Space har fått klarsignal for å etablere oppskytningsbase for små satellitter.

Klarsignal for å etablere en oppskytningsbase på Andøya

Andøya Space får godkjent finansiering på totalt 365,6 millioner kroner. Dermed gir regjeringen klarsignal.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er en historisk dag for Andøya og for Norge som romnasjon. Andøya Space vil bli en motor i omstillingen av samfunnet på Andøya, og vil kunne gi et løft for hele Nord-Norge. Norge blir med dette et av svært få land som vil kunne skyte opp satellitter fra eget territorium, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding på regjeringens sider.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fredag 8. oktober kom pressemeldingen om at Andøya Space får godkjent finansiering på totalt 365,6 millioner kroner. Med godkjent finansiering ga regjeringen klarsignal for å etablere en oppskytningsbase for små satellitter på Andøya.

Første satellittoppskytning fra Andøya forventes trolig å finne sted i løpet av tredje kvartal 2022.

Les også: Etterlyser bedre familiepolitikk - frykter flere vil slutte

– Andøya Space forventer selv opp mot 150 nye arbeidsplasser i tilknytning til oppskytingsbasen. Dette er teknologi som er under utvikling og Nord-Norge får med dette flere spennende og moderne kompetansearbeidsplasser, sier næringsminister Iselin Nybø i pressemeldingen.

Stortinget ga i juni 2020 et betinget tilsagn til Andøya Space om inntil 282,6 millioner kroner i egenkapital og 83 millioner kroner i tilskudd for å etablere en oppskytningsbase for små satellitter på Andøya.

For å få utbetalt finansieringen, måtte Andøya Space dokumentere at egenkapitalen vil gi staten en finansiell avkastning som tilsvarer det en rasjonell markedsinvestor ville ha akseptert, skriver regjeringen.

– Det har både vært utfordrende og tidkrevende å behandle denne saken. Vi har en klar forventing om at Andøya Space vil oppnå resultater som samsvarer med forretningsplanen vi har stilt krav til, sier næringsministeren.

Har du fått med deg denne? På Andøya er framtiden like usikker som været

Kongsberg Defence & Aerospace eier 10 prosent av Andøya Space. Konsernsjef Geir Håøy hilser statens investeringsbeslutning velkommen.

– Kongsberg har i mange tiår levert løsninger til den internasjonale romindustrien og er i dag Nordens største romteknologiselskap. Klarsignalet for en ny satellittoppskytingsbase på Andøya er en viktig milepæl som gir spennende kommersielle muligheter for oss som selskap og Kongsberg Defence & Aerospace som partner. Norge vil gjennom nysatsningen få nye rombaserte kapasiteter i tråd med ambisjonene om at Norge skal være en ledende spacenasjon, sier Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS