Analyse
Analyse: Arbeiderpartiet tar styringen
SV er blitt mindre enn ventet og Rødt har få maktmidler. Forsvars- og sikkerhetspolitikken omtrent som før.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I Norge skjer maktskifter langsomt og kontrollert. Det er tradisjon for at den tapende regjeringen legger frem forslag til statsbudsjett for neste år, og at regjeringsskiftet først kommer etter det. Det vil si at vi ikke vil vite hva slags regjering Jonas Gahr Støre skal lede før midten av oktober. Antagelsen er at han klarer å få SV og Senterpartiet med seg på å danne en flertallsregjering, men motstanden mot en gjentagelse av det første rødgrønne regjeringsprosjektet er ganske stor både i SV og Sp. Hvor stor denne motstanden er, vil vi tidligst få noen signaler om i neste uke.
Les også: Dette står i partiprogrammene til de nye regjeringspartiene
Ap med kontroll
For de som er opptatt av forsvars- og sikkerhetspolitikk, er det ikke avgjørende viktig å vite om vi får en regjering bestående av bare Ap, av Ap og Sp, eller av alle de tre gamle regjeringskameratene.
Ap vil stå beinhardt fast på prinsippet om null omkamper i strukturspørsmål, og Senterpartiet har mange andre valgløfter som står høyere på prioriteringslisten.
Vi vet allerede nå at Arbeiderpartiet kommer til å ha ganske god kontroll på politikken. Med et mulig unntak for at Senterpartiet kan tvinge igjennom en noe sterkere hærsatsing i nord enn det Arbeiderpartiet i utgangspunktet ønsker seg. Enten Senterpartiet er med i regjering, eller står på utsiden, vil partiet også følge opp valgløftene om å flytte flybasen på Evenes tilbake til Andøya, men det er veldig lite sannsynlig at de vil få gjennomslag for dette kravet.
Ap vil stå beinhardt fast på prinsippet om null omkamper i strukturspørsmål, og Senterpartiet har mange andre valgløfter som står høyere på prioriteringslisten.
Vil selge kampfly
Det som virkelig kunne ha skapt usikkerhet om den fremtidige forsvars- og sikkerhetspolitikken, var om SV var blitt vesentlig større i valget og om Rødt hadde kommet på vippen. SV har i sitt program blant annet at det vil selge kampfly vi ikke trenger og «erstatte et forsvar innrettet mot Nato-operasjoner med et sterkt nasjonalt forsvar». Rødt vil ha enda mer radikale endringer i måten vi tenker forsvar og sikkerhetspolitikk på.
Dersom SV hadde blitt tilnærmet jevnstort med Sp, og Ap hadde blitt svakere enn det er nå, kunne SV og Rødt sammen ha presset igjennom noe som ville ha blitt oppfattet som at Ap-ledelsen mistet kontrollen.
Nå vet vi at det ikke kommer til å skje.
Dermed er det ikke sagt at SV og Sp vil være uten innflytelse på forsvars- og sikkerhetspolitikken.
Kan sette en kommisjon
Etter Afghanistan-kollapsen, og etter at Europa på nytt har erfart USAs alenegang, kan det være i alle sin interesse at vår avhengighet av USA drøftes.
Jonas Gahr Støre har sagt at han er opptatt av inkludering, og å lytte på de andre partiene på rødgrønn side. Det er eksempelvis ganske sannsynlig at Ap vil gå med på å nedsette en forsvarskommisjon med et åpnere mandat enn det som er vanlig. Etter Afghanistan-kollapsen, og etter at Europa på nytt har erfart USAs alenegang, kan det være i alle sin interesse at vår avhengighet av USA drøftes.
Mer spekulativt er det at Ap kanskje også kan gå med på SVs og Rødts krav om at fremtidige utenlandsoperasjoner skal vedtas av Stortinget. Dette er for mange av Aps tradisjonalister et prinsipielt spørsmål: Det dreier seg om at det kan oppstå situasjoner der regjeringen må kunne bruke militærmakt både her og i utlandet på veldig kort varsel.
Kan handle først
Samtidig har koronakrisen vist at det i særtilfeller holder med noen dager for å få en formell stortingsbehandling, og at det dessuten kan lages ordninger der regjeringen kan handle først og så få tillatelse fra Stortinget umiddelbart etterpå.
Kanskje vil pragmatikerne i Ap tenke at det rett og slett kan være fornuftig å komme SV i møte på dette punktet - selv om det ikke er strengt nødvendig for å få en regjeringsplattform eller sikre regjeringens liv.
Da kan det komme endringer i forsvars- og sikkerhetspolitikken, men det er i så fall fordi Ap-ledelsen ønsker det slik. Den vil ha full kontroll i de fire årene som kommer.