Nyheter
Disse kan bli forsvarsminister
I en rødgrønn trepartiregjering kan Senterpartiet fort få forsvarsministeren. Men Arbeiderpartiet har også flere sterke kandidater.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Norge ville uansett fått en ny forsvarsminister etter stortingsvalget, siden det på forhånd var kjent at Frank Bakke-Jensen (H) blir fiskeridirektør. Men med rødgrønn valgseier, er det også klart at Forsvarsministeren kommer fra et nytt parti.
Men det virker klart at Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre blir statsminister, enten som leder for en koalisjonsregjering med Sosialistisk Venstreparti (SV) og Senterpartiet (Sp), eller for en regjering bestående av Arbeiderpartiet alene.
Forsvarets forum har samlet et knippe av de aktuelle kandidatene, og fått hjelp av spaltist og politisk kommentator Aslak Bonde til å vurdere de aktuelle kandidatene.
Ola Borten Moe (Sp)
Én ting virker klart: Det er lite sannsynlig at SV får forsvarsministeren. Arbeiderpartiet kommer neppe til å godta en forsvarsminister fra et parti som vil melde Norge ut av Nato. SV hadde heller ikke forsvarsministeren i den forrige rødgrønne regjeringen.
– Det er i hvert fall helt klart at SV ikke får noen kontroll over sikkerhetspolitikken, slår Bonde fast.
Les også: Disse forsvarspolitikerne er ute av Stortinget
Men forsvarsministeren kan godt kommer fra et av de mindre koalisjonspartiene. Dersom Senterpartiet kommer i regjering, har mange trukket frem Ola Borten Moe som en kandidat til forsvarsministerposten.
– Det mener jeg er en god spekulasjon, mener Bonde.
Moe var olje- og energiminister i Stoltenbergs regjering, men etter at han var med på å grunnlegge oljeselskapet OKEA i 2015, har han knyttet seg for tett til næringen til å få samme post på nytt. Da kan Forsvarsdepartementet for bli hans nye arbeidsplass.
Liv Signe Navarsete (Sp)
Senterpartiveteranen Navarsete har sittet i Stortingets Utenriks- og forsvarskomité siden 2013, og har vært partiets forsvarspolitiske talsperson. Hun var først samferdselsminister og deretter kommunal- og regionalminister i Stoltenbergs rødgrønne regjering.
Navarsete mistet stortingsplassen sin i valget, men det utelukker ikke at hun kan bli statsråd. Bonde mener derimot at hun ikke har så store muligheter.
– Hun er knyttet seg for tett opp til det rødgrønne prosjektet til Stoltenberg, sier han.
Sandra Borch (Sp)
Sandra Borch er en annen Sp-politiker som har markert seg de siste årene. At norsk sikkerhetspolitikk i stor grad handler om nordområdene, kan være en grunn til å velge en forsvarsminister fra Nord-Norge. Borch er fra Lavangen i Sør-Troms.
Bonde mener derimot at hun vil være nyttig for regjeringen andre steder.
– Borch er en mulighet, men jeg tror ikke at de vil bruke henne der. Hun kan være en bedre parlamentariker, og nyttig å ha på Stortinget, sier han.
Espen Barth Eide (Ap)
Dersom Ap, SV og Sp ikke blir enige om en regjeringskoalisjon, kan Arbeiderpartiet danne regjering med ett av partiene, eller alene.
Espen Barth Eide har vært både forsvarsminister og utenriksminister tidligere, men som stortingspolitiker de siste fire årene har han konsentrert seg om olje- og energipolitikk. Han skal angivelig være mer interessert i å fortsette innenfor dette feltet i regjering, og har Olje- og energidepartementet som førstevalg.
Anniken Huitfeldt (Ap)
Anniken Huitfeldt er Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talsperson og har lang erfaring fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité, en komité hun har ledet siden 2013.
Hun har også erfaring fra flere ministerposter.
Les også: – Forsvaret trenger flere folk
Det som kanskje teller mest mot Huitfeldts kandidatur som forsvarsminister, er at hun er en enda hetere kandidat til å bli utenriksminister.
Torgeir Larsen (Ap)
Torgeir Larsen er outsideren i dette selskapet, men mangler ikke relevant erfaring fra både politikk og forsvarssektoren. For tiden er han Norges ambassadør til Tyskland.
Larsen var statssekretær i Utenriksdepartementet under Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide. Den tyngste forsvarspolitiske erfaringen fikk han da Jens Stoltenberg ble generalsekretær i Nato, og Larsen fulgte med til Brussel som Stoltenbergs kabinettsjef, en stilling som tilsvarer stabssjef.
Cecilie Myrseth (Ap)
Dersom Arbeiderpartiet ønsker en forsvarsminister fra Nord-Norge, har partiet en god kandidat i Cecilie Myrseth.
37-åringen fra Harstad regnes som et fremadstormende politikertalent, og kan fort få en plass i Støres regjering. Myrseth har jobbet med næringspolitikk og utenriks på Stortinget, men manglende forsvarspolitisk erfaring kan gjøre at hun ender opp et annet sted enn Forsvarsdepartementet.