Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne uken var Ruslan Stefantsjuk, lederen for det ukrainske parlamentet, på besøk i Norge. Under besøket gjentok han en bønn vi har hørt flere ganger fra Kyiv: Send F-16 jagerfly til Ukraina.
Annonse
Ukraina har lenge ønsket seg vestlige kampfly. Så langt har landet mottatt en håndfull gamle sovjetiske MiG-29 fra Polen og Slovakia. Men F-16 er et mer moderne og mer kapabelt fly og står høyt på ukrainernes ønskeliste.
Jurij Sak, rådgiver for den ukrainske forsvarsministeren, har sagt at landet vil ha 40-50 F-16, ifølge avisen Politico.
Ifølge Sak vil Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj ta opp spørsmålet om jagerfly på G7-møtet i Hiroshima denne helgen og på Nato-toppmøtet i Vilnius i juli.
Vil utdanne piloter
Så langt har vestlige regjeringer holdt igjen. Men denne uken har det skjedd en utvikling som kan tyde på at flere Nato-land er på glid. Kampfly var på agendaen da Zelenskyj besøkte Storbritannia denne uken.
– Du kommer til å høre noe i nær fremtid, svarte Zelenskyj på spørsmål om kampfly i et intervju med ITV.
– Det er ikke enkelt å bygge opp den typen kampflykapabilitet, men en ting vi kommer til å starte med ganske snart, er trening av ukrainske piloter, uttalte Storbritannias statsminister Rishi Sunak til TV-kanalen.
Ifølge avisen The Guardian har Storbritannia og Nederland tatt initiativet til en internasjonal koalisjon for å sikre Ukraina kampfly. Nederland, Danmark og Frankrike har også sagt seg villig til å gi ukrainske piloter trening til å fly F-16.
Fire måneder
USA har så langt vært tilbakeholdne når det gjelder å donere egne kampfly. Men ifølge CNN har president Joe Biden gitt sine europeiske allierte signaler om at USA vil godkjenne overføringer av europeiske F-16 til Ukraina. En amerikansk velsignelse er nødvendig for at europeiske land skal kunne eksportere kampfly produsert i USA.
Å overføre F-16 til Ukraina kan ikke skje over natten. Ukrainske piloter med erfaring fra sovjetiske og russiske fly, må få opplæring i å bruke de mer avanserte amerikanske systemene. I en rapport som Yahoo News har fått tak, anslår det amerikanske luftforsvaret at basistreningen kan være så kort som bare fire måneder.
Anslaget er basert på prestasjonene til to ukrainske piloter som gjennomførte tester i regi av amerikanerne i fjor vår. Andre estimater på nødvendig treningslengde varierer fra seks til 18 måneder.
– Ikke på dagsordenen
Vil Norge delta i en koalisjon som donerer F-16 til Ukraina? Offisielt er det ikke et tema i regjeringen.
– Vi har ikke spesifikt diskutert F16. Vi får mange spørsmål om det, men det er ikke konkret på dagsordenen i Norge nå, uttalte forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB etter å snakket med sin britiske motpart Ben Wallace i London torsdag.
Men regjeringen holder kortene tett til brystet når det gjelder donasjoner til Ukraina. Derfor er det umulig å slå fast at regjeringen ikke har hatt F-16 oppe til diskusjon.
Forsvaret har faset ut F-16 til fordel for femtegrenerasjonsflyet F-35. Norge har inngått avtaler om å selge de fleste av sine F-16-fly som fortsatt er i operativ stand. 32 er solgt til Nato-landet Romania og tolv til det amerikanske selskapet Draken International.
Fortsatt i Norge
Ingen av disse flyene har derimot forlatt Norge. USA har ennå ikke gitt nødvendig eksportlisens. Kanskje kan avtalene reforhandles.
Den rumenske regjeringen varslet i april at landet planlegger å gå til innkjøp av F-35, og bare bruke F-16 i en overgangsperiode. Det kan gi en åpning for at noen av F-16-flyene Romania har kjøpt kan sendes til Ukraina.
Uansett hva Norge bestemmer seg for å gjøre, er det mye som tyder på at andre Nato-allierte nå seriøst ser på mulighetene for å donere avanserte kampfly til Ukraina. Norge har tidligere bidratt når flere land har gått sammen om større utstyrspakker, for eksempel Leopard 2 stridsvogner.
Det er ikke utenkelig at også noen av Forsvarets gamle F-16 vil bli tatt i bruk mot den russiske invasjonen.