Nyheter

MINNEDAG: Forsvarets minnedag ble markert foran det nye nasjonale veteranmonumentet på Akershus festning.

Forsvarets minnedag markert foran det nye veteranmonumentet

– Her brenner den evige flammen. Et symbol på at vi aldri skal glemme, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi hedrer i dag våres falne, og vi minnes våres kollegaer sammen med dere. Livsledsagere, kjærester, mødre, fedre, sønner, døtre, familiemedlemmer og nære venner. Minnene om våres egne som har gått bort skal vi ikke haste forbi, sa forsvarssjef Eirik Kristoffersen under Forsvarets minnedag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Minnedag ble markert foran det nye nasjonale veteranmonumentet på Akershus festning søndag 7. november.

– I år er vi for første gang samlet ved våres nye nasjonale veteranmonument. Her brenner den evige flammen. Et symbol på at vi aldri skal glemme. Det er et sted for å minnes våres innsats, et sted for å hedre våre kjære.

Han forteller at det vil alle tider innebære en risiko, og at den aldri kan fjernes helt.

Les også: Korona-tilpasset minnedag

– Vi prøver alltid vårt beste for å minimere det. Som forsvarssjef er det mitt ansvar at mine soldater og mine ansatte har de beste forutsetningene. Den aller beste treningen og den beste beskyttelsen som jeg kan gi dem.

– Kjære alle sammen. Forsvaret har ingen å miste. Dere har ingen å miste. Likevel har vi mistet noen. I dag hedres og minnes vi dem som fikk et for kort liv og som falt fra oss mens de var i tjeneste for Norge. Vi minnes dem i ærbødighet og takknemlighet for den tiden vi fikk sammen. Vi minnes dem med anerkjennelse og respekt, sa Kristoffersen under markeringen.

Etter talen til forsvarssjefen la HKH Kronprins Haakon ned krans foran det nye veteranmonumentet.

(Klikk videre for å se flere bilder)

Forsvarets minnedag 2021. HKH Kronprins Haakon legger ned krans foran det nye nasjonale veteranmonumentet.
Slik ser det nye veteranmonumentet på Akershus festning ut.
(f.v) Forsvarsminister Odd Roger Enoksen, sjef Forsvarets fellestjenester Arne Opperud (med ryggen til), HKH Kronprins Haakon, forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Kristoffersen forteller at minnedagen først og fremst er for de etterlatte, uansett hvordan deres kjære har omkommet.

– Det som er spesielt i år er de som vi mistet i skredet på Jan Mayen. For familien deres er dette den første minnedagen de deltar på. Også har vi mistet folk i andre ulykker i Forsvaret i løpet av året, forteller Kristoffersen til Forsvarets forum.

Les også: Kabul-alvoret preget veteranmonument-avduking: - En kraftig realitetsorientering

Siden 2007 har Forsvarets minnedag vært en fast tradisjon den første søndagen i november. Årets markering er den 15 markeringen. Dagen er for alle som har gitt sitt liv i Forsvarets tjeneste – enten under trening og øving eller som følge av operasjoner. I tillegg har alle avdelinger i Forsvaret markert dagen, vanligvis under oppstilling på fredag.

Til stede var blant annet HKH Kronprins Haakon, forsvarssjef Eirik Kristoffersen, forsvarsminister Odd Roger Enoksen, sjef for Forsvarets fellestjenester Arne Opperud, og sjef for Forsvarets sanitet Jon Reichelt.

Powered by Labrador CMS