Nyheter:

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen, sjef Forsvarets fellestjenester Arne Opperud og sjef for Forsvarets tros- og livssynskorps Knut Espen Høidal under en korona-tilpasset minnedag i minnelunden på Akerhus festning.

Korona-tilpasset minnedag

Med lyden av anleggsarbeid for å bygge et felles nasjonalt monument for tjeneste i internasjonale operasjoner som bakteppe, ble Forsvarets minnedag markert fredag morgen på Akerhus festning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets minnedag markeres til vanlig den første søndagen i november hvert år, men grunnet den pågående pandemien, ble den i år markert fredag 30. oktober i minnelunden på Akershus festning.

Også antall personer som var til stede var sterkt redusert.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen, sjefen for Forsvarets fellestjenester Arne Opperud og sjefen for Forsvarets tros- og livssynskorps Knut Espen Høidal var på plass for å legge ned krans og si noen ord i anledningen.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen ser til at kransen tar seg bra ut.

– Markeringa ble annerledes på grunn av korona-situasjonen, vi skulle egentlig ha en så nær som tradisjonell minnedag som mulig på søndag, men etter at de siste bestemmelsene kom valgte vi å kansellere den, og heller sammen med resten av Forsvaret bruke fredagen.

– Allerede tidlig i høst hadde de pårørende sagt at de ikke ville komme til Oslo på minnedagen på grunn av korona-situasjonen. Nå er det tradisjonelle markeringer rundt om i garnisonene ellers i landet, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til Forsvarets forum.

– Et arbeid for de modige

Etter at kransen var lagt ned holdt brigader Knut Espen Høidal en tale til de som var til stede.

– Å være et menneske er krevende, det er ufattelig mye glede, mye å sette pris på, samtidig kan livet være trøblete for de aller fleste av oss fra tid til annen. Ingen av oss vet hva som venter oss bak neste sving.

– Arbeid for fred er et arbeid for de modige – de som våger, for det er mange motkrefter der ute, krefter som ikke ønsker fred. Smerten over å miste en man er glad i, gjør så ubeskrivelig vondt. Men det er ingen ting som kan få våre kollegaer tilbake. Men de fortjener at vi hedrer dem, sa Knut Espen Høidal.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tenkte litt ekstra på sine falne kamerater Trond Bolle og Tor Arne Lau-Henriksen i dag.

Ulykken i Alta

Menig Kevin Berg, soldat i HV17, som omkom i helikopterulykken i Alta var blant de som ble minnet.

– Denne dagen betyr mye for meg, jeg tenkte jo da jeg stod der og hilste så tenkte jeg på de jeg kjenner som vi har mistet, den nærmeste er jo Trond Bolle som jeg kjente veldig godt også mistet jeg jo Tor Arne Lau-Henriksen, som var direkte for meg den 23. juli 2007.

– Det var disse jeg tenkte mest på, men så tenkte jeg også på alle veteranene fra krigen og alle internasjonale operasjoner som har vært frem til i dag, så jeg fikk jo tid til å stå der og tenke litt når jeg så på disse minnesteinene, sier Kristoffersen til Forsvarets forum.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen og sjef Forsvarets fellestjenester Arne Opperud forlater markeringen.
Powered by Labrador CMS