Nyheter
FORSVARSBEDRIFTER: Over 60 selskaper er påmeldt til å stille ut på den årlige FSi-messen på Akershus festning torsdag.
Foto: Vilde Skorpen Wikan, Forsvarets forum
Våpen, droner og kunstig intelligens: Nå er FSi-messen i gang
Over 60 leverandører stiller ut produkter på den årlige messen på Akershus festning.
Utstillerne er alle medlem av Forsvars- og Sikkerhetsindustriens forening (FSi). Produktene og løsningene som presenteres, spenner et bredt felt: Alt fra løsninger til å oppbevare utstyr til droner og avanserte våpensystemer.
Blant selskapene som er påmeldt til å delta, er Kongsberg Defence & Aerospace, Nammo, Saab Technologies Norway, Sopra Steria og Telenor Norway, opplyser FSi på sine nettsider.
– Hovedformålet er å legge til rette for at små og mellomstore bedrifter skal ha dialog med større bedrifter og forstå hvilke forretningsmuligheter og behov som kan komme de neste årene, sier administrerende direktør i FSi, Torbjørn Svensgård til Forsvarets forum.
Tillit og relasjonsbygging
I tillegg til utstillere deltar også representanter fra ulike deler av forsvarssektoren. Dette inkluderer blant annet Forsvarsdepartementet, Forsvarsmateriell, Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og Forsvaret selv.
Andre bedrifter som jobber opp mot forsvarssektoren fra inn- og utland er også å finne på messen.
FSi-messen arrangeres årlig, men måtte i fjor gjennomføres i et mindre digitalt format på grunn av koronapandemien. Thorbjørn Svensgård sier at det er en viktig anledning til å møtes ansikt til ansikt.
– Det er en bransje som i veldig stor grad er basert på at man etablerer langsiktige relasjoner og tillit, understreker han.
– Det er ikke mulig å erstatte denne typen aktiviteter med noe som er digitalt, føyer han til.
Digitalisering
Årets messe reflekterer de store trendene som preger teknologiske utviklinger i samfunnet og Forsvarssektoren, mener Svensgård. Særlig ser man økt fokus på digitalisering og at ny teknologi som kunstig intelligens og maskinlæring i økende grad tas i bruk.
I tillegg drives teknologisk innovasjon nå hovedsaklig av private selskap, ikke Forsvaret og statlige bedrifter.
– Disse nye banebrytende teknologiene er i ferd med å modnes. De kommer sakte, men sikkert, sier Svensgård.
– Men det er likevel ikke det som er hovedinntrykket når du går her. Tyngdepunktet er jo fortsatt de integrerte plattformene og systemene.