Nyheter

IRAKISK BASE: Ain al-Asad basen er en flybase vest i Irak. Internasjonale styrker holder til på basen, inkludert norske soldater. Bildet er tatt i desember 2019.

Droneangrep mot flybase med norske soldater

Ingen kom til skade da Ain al-Asad-basen, som huser norske soldater, igjen ble angrepet med droner. tirsdag. Det opplyser det irakiske militæret.

Publisert Sist oppdatert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tisdag ble flybasen Ain al-Asad i Irak nok en gang rammet av droneangrep. Angrepet føyer seg inn i rekken av angrep mot basen, som også ble angrepet i april. 

En tjenestemann i det irakiske forsvaret sier en drone ble skutt ned nær basen. Det skal ikke være meldt om personskader. Iraks militære har trappet opp patruljeringen i områdene rundt base for å hindre nye angrep.

– Alt norsk personell i styrken Norwegian Security Force er gjort rede for og er uskadd. 

Det skriver talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter Henrik Omtvedt Jenssen i en e-post til Forsvarets forum.

Ifølge kommunikasjonssjef i Hæren Lars Strøm er det heller ingen skader på norsk eller alliert materiell. 

– Det oppstod en mindre skade på infrastruktur som var utbedret i løpet av kort tid, sier Strøm. 

De norske soldatene på basen inngår i et styrkebeskyttelseskompani, som er del av den internasjonale koalisjonen Operation Inherent Resolve.

Ain al-Asad-basen er en av de viktigste basene for koalisjonen Operation Inherent Resolve (OIR). 

Det er ulike kampavdelinger i Hæren som roterer på å inngå i det norske kompaniet på basen vest i Irak. Bataljonen som Task Force Viking er en del av, er ledet av amerikanerne. 

Basen har vært mål for en rekke droneangrep de siste årene. I 2022 sa Andreas Hultgren, daværende rittmester og styrkesjef for den norske styrken, at de ble angrepet omtrent annenhver uke

I mars samme år ble basen angrepet av flere iransk-produserte raketter av Arash 4, rundt ti på samme dag. De fleste av dronene blir skutt ned før de treffer basen, men i 2020 ble elleve amerikanske soldater såret i ett av angrepene. 

Ifølge kommunikasjonssjef Strøm har basen så langt i år blitt angrepet tre ganger. Det første angrepet skjedde den 27. januar, det andre den 22. april og det siste angrepet 16. juli. 

– Ingen norske personell eller materiell er berørt av disse hendelsene. 

Powered by Labrador CMS