Nyheter

ANBAR: Norsk personell har vært tilstede ved Ain al-Assad-basen i flere år. Dette bildet er fra da Telemark bataljon hadde oppdraget i 2020.

Norske soldater i Irak har opplevd ukentlige droneangrep

Gode systemer for å oppdage og skyte ned dronene, i tillegg til en god porsjon flaks, har hindret personskader, opplyser styrkesjefen til VG.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dronene som har angrepet basen, har vært fjernstyrte, men noen er også låst på målet. Når alarmen går, kan det oppleves som både kaotisk og dramatisk, sier styrkesjef Even Dalen til avisen over telefon fra Irak.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dronene kan bære eksplosiver.

Det norske bidraget i Anbar-provinsen i Irak har som oppgave å drive sikring og styrkebeskyttelse ved Ain al-Assad-basen. For tiden er det Panserbataljonen som har oppdraget.

– Varslingstiden er kort. Da gjelder det å komme seg i dekning i en bunker, eller i pansrede kjøretøyer for å være klar til å rykke ut ved behov, sier rittmester Dalen.

Det har vært tilfeller med materielle skader etter at droner har nådd frem til leiren, men stort sett fanges de opp av luftvern. I tillegg mener styrkesjefen at en god del flaks har gjort at ingen er blitt skadet.

Tidligere har basen vært mye omtalt på grunn av rakettangrepene som har vært rettet mot den. Nå opplever de oftere droneangrep enn rakettangrep, ifølge styrkesjefen. Overfor avisen anslår han at dronealarmen gikk ukentlig tidligere i høst, men at det i det siste har vært omtrent hver tredje uke.

Powered by Labrador CMS