SEKS MÅNEDER: Fjerde kontingent med hovedtyngde fra Telemark bataljon HRS er nå tilbake i Norge fra sitt oppdrag i Irak.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum.
Tilbake fra Irak: – Du blir robust av å vite at du kan bli angrepet hver natt
Den fjerde norske kontingent er tilbake i Norge fra Irak. Med en konstant trussel fra luften har soldatene i seks måneder løst sitt oppdrag på en meget godt måte, mener styrkesjef Magnus Bjurstedt.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fjerde kontingent med hovedtyngde fra Telemark bataljon HRS er nå tilbake i Norge fra sitt oppdrag i Irak, der Norge har et vakt- og sikringsoppdrag ved Ain al-Asad Air Base i Anbar-provinsen.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Oppdraget er å sikre norsk infrastruktur og materiell, og sammen med amerikanske styrker ta ansvar for det kollektive baseforsvaret. I tillegg er samtrening med allierte og relasjonsbygging en stor del av hverdagen.
– Det viktigste er å bidra i koalisjonen. Særlig slik som utviklingen er i Europa, så er relasjonsbygging og det å være en relevant og troverdig alliert spesielt viktig, forteller styrkesjef Magnus Bjurstedt til Forsvarets forum.
For soldatene betyr dette også konstant beredskap.
– Vi står på skarp beredskap 24 timer i døgnet i seks måneder, så det krever en del forberedelser, og man må ha rutiner og prosedyrer som tillater det. Soldatene selv opplever det som givende, sier Bjurstedt.
Droneangrep
8. april i år ble de norske styrkene utsatt for nok et droneangrep på Ain al-Asad Air Base. Dronen ble skutt ned av amerikansk luftvern som beskytter basen og skal ifølge Bjurstedt ha eksplodert da den traff bakken.
Bjurstedt mener det å forholde seg til en reell trussel kan være en viktig erfaring for soldatene å ta med seg videre.
– Jeg tror det er viktig at de får kjenne litt på det, samtidig som det er enda viktigere at vi gjør de rette mentale forberedelsene, så vi forventer at vi kan bli angrepet. Det at vi er inneforstått med det på forhånd gjør at vi håndterer det bra.
– Du blir robust av å være der i seks måneder og vite at du kan bli angrepet hver natt. Likevel klarer du å legge deg til å sove fordi du vet at utstyret ditt er i orden og at du er klar for det som måtte komme, sier han.
Hjemkomsten
Før de norske soldatene ankom Norge og medaljeseremonien på Akershus festning har de vært i København på det Forsvaret kaller mellomlanding. Dette er blitt en fast praksis og en del av oppfølgingen til de som kommer tilbake fra skarpe oppdrag.
Hensikten er at soldatene skal senke skuldrene og ta et siste tilbakeblikk på det de har vært med på, før de kommer helt hjem til kjente og kjære.
– Det viktigste er at du får sett de du har jobbet tett på i seks måneder i en annen situasjon og i et annet miljø. Man får en helt annen dynamikk enn det man har i et operasjonsområde, sier Bjurstedt.
– Vi har hatt mye luft i programmet på mellomlandingen som gjør at det er rom for å snakke ut sammen, lufte ting og få ryddet opp i ting som har vært frustrerende. Når man bor så tett på hverandre i lang tid kan det oppstå litt murring. Det kan man da ta tak i og løsne opp i før man kommer hjem. Det er en bra og viktig greie, legger han til.
For ordens skyld: Journalist Stephan Pettersen har tidligere arbeidet i Telemark bataljon HRS.